DOGOVOR S STISNJENIMI ZOBMI

Dražje zavarovanje za samostojne podjetnike

Objavljeno 01. oktober 2013 17.41 | Posodobljeno 01. oktober 2013 17.41 | Piše: STA, M. U.

Zdravstveno zavarovanje se draži s 105 evrov na največ 125.

Zdravstvena blagajna pred imenovanjem direktorja

LJUBLJANA – Koalicijski partnerji so našli kompromis glede interventnega zakona v zdravstvu, ki ga bo tako v četrtek obravnavala vlada. Minister za zdravje Tomaž Gantar je po sestanku pri premierki Alenki Bratušek dejal, da je to le prvi korak, saj zakon ne rešuje težav financiranja v zdravstvu.

S 105 evrov na največ 125

V koaliciji so se tako uskladili o zvišanju najnižje prispevne stopnje za obvezno zdravstveno zavarovanje za samostojne podjetnike za polovico zneska, ki ga je predvideval prvotni predlog. Po prvem predlogu naj bi se namreč omenjena prispevna stopnja zvišala s 105 evrov na 133. Danes so se dogovorili, da je skrajna meja 125 evrov mesečno, je novinarjem pojasnil vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj.

Šele prvi korak

Minister za zdravje je po sestanku povedal, da je bil korak naprej narejen. »Mislim, da je dobro za prvi korak, čaka nas še sistemski zakon, s katerim bo še veliko dela,« je pojasnil. S kompromisom naj bi pridobili 10 milijonov evrov letno, učinek celotnega interventnega zakona pa bi, kot ocenjuje minister, letno znašal nekaj manj kot 50 milijonov evrov.

Braniselj sicer pravi, da zadovoljstva »ne more biti«, v sklopu mogočega pa so dosegli kompromis. Ta po njegovih besedah omogoča, da samostojni podjetniki, ki upravičeno plačujejo najnižji prispevek, ostanejo v »razumnih mejah«.

Takoj naj se pripravi zdravstvena reforma

DL sicer ob sklenitvi kompromisa zahteva, da se takoj, resno in odločno, pristopi k pripravi reforme zdravstvenega sistema, je pojasnil Braniselj. Gantar se strinja, a je ob tem vnovič poudaril, da se glavne težave v zdravstvu nanašajo na vodenje in organizacijo javnih zdravstvenih zavodov. To pa pomeni zahtevo po spremembi zakona o javnih zavodih.

Deli s prijatelji