POBRANE GLOBE

Dražje vinjete: dober posel za državo

Objavljeno 17. april 2014 16.34 | Posodobljeno 17. april 2014 16.34 | Piše: STA, T. L.

Dars je zaradi napačne uporabe vinjet letos izdal 40 odstotkov več plačilnih nalogov: ulovili so 700 voznikov, ki so imeli namesto novih in dražjih vinjet nameščene cenejše.

Cestninarji se pripravljajo.

LJUBLJANA – Cestninski nadzorniki Družbe za avtoceste v RS (Dars) so v letošnjem letu do konca prejšnjega tedna izdali 10.161 plačilnih nalogov zaradi neuporabe ali napačne uporabe vinjet, kar je 40 odstotkov več kot v istem obdobju lani, so sporočili iz Darsa.

Prodajo letošnjih vinjet zaznamuje kar nekaj novosti. Nekatere kategorije vinjet so se nekoliko podražile, v veljavo pa je stopil nov razred za kombije, za katerega veljajo dražje vinjete od tistih za osebna vozila.

Raje kupovali cenejše kot dražje vinjete

Medtem ko znaša cena letne vinjete za osebne avtomobile 110 evrov, je treba v novem cestninskem razredu 2B, v katerega se uvrščajo dvosledna motorna vozila z nosilnostjo do 3,5 tone, ki nad prvo osjo merijo več kot 1,30 metra, za letno vinjeto odšteti 220 evrov. Slovenija je ta razred pred uvedbo vinjet leta 2008 sicer že poznala.

V rednih in poostrenih nadzorih, ki so potekali predvsem v februarju in marcu, so cestninski nadzorniki izdali plačilni nalog tudi nekaj več kot 700 voznikom vozil, ki bi morala uporabljati vinjeto razreda 2B. Večina teh vozil je imela nameščeno vinjeto 2A, nekatera pa so avtocesto uporabljala brez vinjete, so pojasnili iz Darsa.

Globe v državni proračun in ne k Darsu

Višina predpisane globe znaša od 300 do 800 evrov, pri čemer cestninski nadzorniki, če je globa v razponu, na mestu prekrška v skladu z zakonom izdajo najnižjo, torej 300 evrov. Globe sicer niso prihodek Darsa, ampak se v celoti stekajo v državni proračun.

V skupnem seštevku izdanih glob veliko večino predstavljajo tujci, in sicer več kot devet desetin, v okviru poostrenih nadzorov na širšem območju mestnih središč pa pomemben delež kršiteljev velikokrat predstavljajo domači uporabniki avtocest ali hitrih cest.

Dars uporabnike avtocest znova poziva, naj vinjete kupujejo na pooblaščenih prodajnih mestih. Letno namreč odkrijejo do deset ponarejenih vinjet, koliko jih odkrije še policija, pa nimajo podatka. Letos so do zdaj odkrili pet ponarejenih vinjet.

Prodali za dobrih 73 milijona evrov vinjet

Dars je od 1. decembra lani, ko je stekla prodaja vinjet za letos, do konca februarja prodal za dobrih 73,3 milijona evrov vinjet, kar je 17 odstotkov več kot v istem obdobju leto prej, ko sicer ni bilo posebnih vinjet za kombije, so pred kratkim povedali v družbi.

Dars za letos načrtuje vsaj desetino večje prihodke od cestnin, tudi letošnje leto pa bodo, tako kot vsa do zdaj, po načrtih sklenili s pozitivnim poslovnim izidom. »Glede na doslej uspešne dogovore s posameznimi bankami upnicami glede prestrukturiranja dolga, uvedbo nove cenovne politike na področju cestnin s 1. oktobrom lani in dosežene poslovne izide Dars letos ne bo imel likvidnostnih težav,« so še zapisali.

Deli s prijatelji