STEČAJ

Dražba nepremičnin SCT preklicana, lastnica je država?

Objavljeno 14. november 2012 16.09 | Posodobljeno 14. november 2012 16.09 | Piše: A. L., STA

Upravitelj sklepa še ni prejel. Ko ga bo, bo preveril njegovo utemeljenost in po potrebi vložil pritožbo.

Žalostni konec nekdanjega gradbenega velikana

LJUBLJANA – Stečajni upravitelj družbe SCT Leon Benigar Tošič je preklical za 12. december sklicano dražbo, na kateri je želel prodajati nepremičnini družbe na hrvaških otokih Krk in Rab. Kot lastnik nepremičnine na Krku je namreč vknjižena družba DSU, upravitelj pa nepremičnin ne bo prodajal, dokler se lastništvo ne razjasni v sodnem postopku.

Družba DSU lastnik

Stečajni upravitelj je v izrednem poročilu, danes objavljenem na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), zapisal, da je bilo ob oklicu dražb ugotovljeno, da se je za nepremičnino na Krku kot lastnik vknjižila družba DSU, o čemer je odločilo zemljiškoknjižno sodišče na Krku. Upravitelj sklepa sodišča še ni prejel, je pa iz elektronskega izpiska iz zemljiške knjige razvidno, da je bila vknjižba opravljena na podlagi odločb Agencije RS za privatizacijo in zakona o zaključku procesa pretvorbe lastništva in privatizacije pravnih oseb v lasti Slovenske razvojne družbe.

Niso bile v bilanci, potem postane lastnik RS

Ko bo upravitelj sklep prejel, bo preveril njegovo utemeljenost in po potrebi vložil pritožbo. Če pritožba ne bo vložena ali pa bo zavrnjena, se bo izkazalo, da SCT sploh ni lastnik nepremičnin v tujini, ker jih ni vključil v otvoritveno bilanco v postopku lastninjenja in je lastništvo posledično prešlo na Republiko Slovenijo oziroma družbo DSU, ki premoženje upravlja.

Benigar Tošič ugotavlja, da iz pregleda postopka lastninjenja izhaja, da nepremičnine dejansko niso bile vključene v otvoritveno bilanco v postopku lastninjenja. Zakaj je do tega prišlo, še ne ve, če pa bo podana odgovornost poslovodstva ali tedaj zaposlenih za tako opustitev, pa bo sprožil ustrezne postopke. Od izida sodnega postopka na Hrvaškem bo torej odvisno, ali nepremičnine v tujini sploh spadajo v stečajno maso.

Dokler se zadeva lastništva dokončno ne razjasni v sodnem postopku, upravitelj ne more opraviti prodaje nepremičnin v tujini, zato je omenjeni dražbi preklical, je zapisal v poročilu.

Kaj se še prodaja?

Benigar Tošič pa je danes za 18. december sklical drugo javno dražbo za proizvodni obrat Mengeš, ki bo tokrat na prodaj po izklicni ceni štiri milijone evrov. Na prvi dražbi avgusta je bila izklicna cena postavljena pri 8,4 milijona evrov.

Prav tako 18. decembra bodo na prodaj tudi pisarniški prostori na Koroški cesti v Mariboru, in sicer po izklicni ceni nekaj manj kot 59.000 evrov.

Deli s prijatelji