REKORDNO

Drava že dosegla rekordno velik pretok

Objavljeno 05. november 2012 15.54 | Posodobljeno 05. november 2012 18.28 | Piše: Mo. S.

Avstrijska družba, ki upravlja hidroelektrarne, je ob 12. uri v strugo spustila okoli 2000 m3/s vode.

Poplavljeno igrišče.

MARIBOR – Po obilnem deževju so nekatere dele države že zajele poplave, kot kaže, pa bodo visoko vodo doživeli skorajda vsi prebivalci Slovenije. Za zdaj se najhujšega bojijo prebivalci območij ob reki Dravi, za katera je Agencija RS za okolje (Arso) ob 14. uri izdala rdeči alarm.

Avstrijci spustili velik vodni val

Slovenska državna hidrološka služba je v nedeljo prejela obvestilo hidrološke službe avstrijske Koroške o običajnem vsakoletnem povečanju pritokov Drave na njihovem območju. Temu so danes dodali obvestilo, da so pritoki Drave dosegli neobičajno visoke pretoke, kar pomeni, da se je pretok Drave v Avstriji, ki je reguliran z verigo hidroenergetskih objektov, povečal do te mere, da so upravljavci za mejo s Slovenijo napovedali pretok več kot 2000 m3/s.

Največji doslej izmerjeni pretok Drave je bil leta 1965, ko je znašal 2600 m3/s.

Avstrijska družba, ki upravlja hidroelektrarne, je tako ob 12. uri v strugo spustila okoli 2000 m3/s vode, k temu pa dodajmo, da je običajni pretok na omenjenem območju med 400 in 500 m3/s. Pretok na slovensko-avstrijski meji je ob 13.30 znašal 2480 m3/s.

Visoki Dravi se v Sloveniji pridruži še Meža, ki je po nekaterih podatkih tudi že dosegla rekordni pretok.

Rekordno

Drava je začela naraščati dopoldne, za popoldanska ure pa so napovedali, da bo pretok reke med 2400 in 2700 m3/s. Napovedi so se že ob 14. uri uresničile, saj na območju mariborske občine poplavlja po celotnem toku. Po besedah tehničnega direktorja Dravskih elektrarn Andreja Tumpeja je reka pretok 2700 m3/s presegla že malo po 14. uri, poroča STA.

Za zdaj Drava poplavlja od hidroelektrarne pri Bresternici do Koblerjevega zaliva in Melja ter naprej proti Malečniku, Zrkovcih in Dogošah. Voda je dosegla tudi že nekatere hiše oziroma njihove kletne prostore, na terenu je okoli 150 gasilcev in pripadnikov civilne zaščite.

Najhujše še prihaja

V občini Duplek so po poročanju Radia Slovenije poplavljene ceste, kmetijske površine, stanovanjski objekti, kleti, hlevi ... Pretok Drave je tam že presegel 2800 m3/s, vendar najhujše šele pričakujejo. Predvidevajo namreč, da bo gladina vode najvišja malo pred 17. uro, prebivalce, ki živijo na poplavnih območjih ali v njihovi bližini, pa pozivajo, naj se umaknejo v višje ležeče predele.

Ogrožena naselja

Arso je takoj po prejetju obvestila začel obveščati pristojne organe in za območja ob Dravi razglasil najvišjo stopnjo poplavne ogroženosti. To pomeni, da obstaja velika nevarnost poplavljanja širših, tudi naseljenih območij ob celotnem toku reke Drave.

Ste poplave fotografirali ali posneli? Uporabite spodnji obrazec.

Deli s prijatelji