VREMENSKA UJMA

Drava in Meža poplavljata, ponoči bodite pripravljeni

Objavljeno 06. november 2014 22.07 | Posodobljeno 06. november 2014 22.08 | Piše: Mo. S.

Visokovodne razmere po državi se bodo nadaljevale tudi v petek in soboto.

Malečnik.

LJUBLJANA – Čeprav se prvotne vremenske napovedi za te dni niso uresničile v največjem obsegu, pa pristojne institucije še izdajajo opozorila glede padavin in poplav.

»Po podatkih oddelka za hidrološko napoved Agencije RS za okolje (Arso) ima reka Drava na vtoku v Slovenijo pretok okoli 1300 m3/s in bo do jutra ustaljen. Ker zajezuje odtok reke Meže, je ta v manjšem obsegu pričela poplavljati ob strugi. Za petek je predviden povečan pretok Drave iz Avstrije med 1800 m3/s in 2000 m3/s. Drava lahko ob tem poplavi izpostavljena območja in posamezne objekte na območju med Mariborom in hrvaško mejo,« so sporočili.

Sicer pa sta opozorilni pretok že presegli Sava Bohinjka, ki ima ustaljen pretok, in Višnjica, ki še narašča. Ob nadaljnjem deževju lahko ponoči narastejo manjše reke in zaledne vode na območjih zahodne, osrednje in severne Slovenije, zlasti reke s povirji v Kamniško-Savinjskih Alpah, na Koroškem, v Zasavju, Posavju ter na Notranjskem in Dolenjskem.

Poplavilo bo tudi morje

Visokovodne razmere po državi se bodo nadaljevale v petek in soboto, ko bodo narasle tudi kraške reke, gladina morja pa bo ob večerni in jutranji plimi povišana. Ob tem lahko morje na mareografski postaji Koper preseže višino 300 cm in poplavi nižje dele obale.

Deli s prijatelji