DO 40

Dramatične napovedi: pričakujte vročino, kakršne letos še ni bilo

Objavljeno 26. julij 2017 23.16 | Posodobljeno 26. julij 2017 23.16 | Piše: Mo. S.

Napovedal se je nov vročinski val, ki bo očitno hujši od minulih treh.

LJUBLJANA – Če vam trenutna ohladitev prija, jo dobro izkoristite, saj se poletje kmalu vrača v vsem svojem sijaju.

Vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso) sicer še ne želijo govoriti o ekstremno visokih temperaturah, slikovne napovedi za prihodnji teden pa že kažejo, da se utegne v torek in sredo ogreti do 38 stopinj Celzija. Najbolj vroče bo ponovno na jugovzhodu in vzhodu države, kjer se že tako ubadajo s sušo, v 10-dnevni vremenski napovedi pa so zapisali, da bo do srede k nam pritekal vse toplejši zrak. »V nedeljo čez dan niso izključene krajevne plohe, v začetku prihodnjega tedna pa bo sončno in do srede vse bolj vroče. V četrtek bo vročina predvidoma začela nekoliko popuščati,« so sporočili. Očitno bo prihajajoča vročina najhujša letos …

Hrvati jih napovedujejo 41

O novem, že četrtek letošnjem vročinskem valu, pa poročajo tudi iz Hrvaške. V prihodnjih dneh jih namreč čaka sončno in toplo vreme brez padavin in močnejšega vetra, zato bodo temperature »dramatično rasle«, poročajo pri Jutarnjem listu. Najhujše bo v notranjosti države, kjer se bodo temperature redno dvigale nad 35 stopinj Celzija. Vrhunec vročinskega vala pričakujejo v sredo, ko bi v Kninu lahko izmerili celo 41 stopinj Celzija, v Zagrebu bo do 39, obmorski kraji pa bodo imeli blagih 30.

Vročina bo sicer zajela večji del Sredozemlja, Balkan in vzhodno Evropo. Vroče bo tako tudi v Italiji in vzhodnejše od nas, o čemer se lahko prepričate na spodnji grafiki (vir: Wetterzentrale):

image

Deli s prijatelji