FINANCE

Dragonja posloval v davčni oazi, Cerar mu še zaupa

Objavljeno 26. december 2014 21.26 | Posodobljeno 26. december 2014 21.26 | Piše: T. L.

Podjetje družine Metoda Dragonje je od leta 2012 solastnik podjetja Sensilab v Luksemburgu. Na gospodarskem ministrstvu pa so jasni: Metod Dragonja ni lastnik podjetja Sensilab niti direktno niti posredno.

Metod Dragonja.

LJUBLJANA – Medtem ko je vlada Mira Cerarja ustanovila skupino za boj proti odtekanju denarja v davčne oaze, pa je časnik Dnevnik razkril, da je družina Metoda Dragonje, ki je nekdanji minister in državni sekretar na ministrstvu za finance, poslovno povezana z Luksemburgom. Podjetje njegove družine je namreč od leta 2012 solastnik tamkajšnjega podjetja Sensilab, edinega lastnika istoimenskega farmacevtskega podjetja iz Slovenije.

Metod Dragonja je družbo Sensilab SA v Luksemburgu soustanovil konec januarja 2012. Iz zapisnika skupščine, ki ga je časnik pridobili v Luksemburgu, je pooblastilo za zastopanje pri notarju izročil Marku Dolžanu, nekdanjemu direktorju Leka za Poljsko. Ta je približno odstotek delnic Sensilaba pri ustanovitvi vplačal v imenu slovenskega podjetja Fridra. To je v lasti družine Metoda Dragonja, ki je bil od leta 1999 tudi direktor podjetja. Direktorskemu položaju se je Dragonja odrekel šele februarja letos, ko ga je državni zbor imenoval za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo v vladi Alenke Bratušek. Podjetje družine Dragonja vložka v luksemburški Sensilab ob ustanovitvi ni vplačalo v denarju. 

Podjetju tudi subvencija

To pa še ni vse. Dva dni potem, ko je Dragonja postal član vlade Alenke Bratušek, je Slovenski podjetniški sklad, ki deluje pod ministrstvom za gospodarstvo, podjetju Sensilab dodelil 20.000 evrov subvencije. Denar je podjetje dobilo na razpisu za zagon inovativnih podjetij. Kot pojasnjujejo v časniku, je Sensilab pogodbo s skladom podpisal julija 2013, torej v času, ko Dragonja še ni bil niti blizu ministrstva, po drugi strani pa je luksemburški lastnik v slovenski Sensilab vstopil šele nekaj mesecev pozneje. Kot opozarja Dnevnik, to dopušča možnost, da v skladu sploh niso vedeli, da je s prejemnikom subvencije povezan tudi novi minister. Sicer pa Sensilaba ni na seznamu podjetij, za katera velja omejitev poslovanja z državo.

Cerar še podpira Dragonjo

In kaj o vsem skupaj pravijo na ministrstvu za gospodarstvo? Njihov odgovor je jasen. Kot je poročala informativna oddaja Dnevnik na nacionalni televiziji, so odgovorili, da Metod Dragonja ni lastnik podjetja Sensilab niti direktno niti posredno. Metod Dragonja v času, ko je bil minister za gospodarstvo, ni podelil nobene subvencije navedenemu podjetju. 

Premier Cerar pravi, da razlogov, da Dragonja ne bi užival njegovega zaupanja, nima. Dejal je, da je Dragonja oseba, ki zna ravnati s svojimi financami. »Če so tu sumi kakor koli na mestu, sem prepričan, da bo ustrezno obrazložil, kako je s to zadevo. In zaenkrat še vedno uživa moje polno zaupanje.« Ali gre pri vsem skupaj za konflikt interesov pa bo morala povedati tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Deli s prijatelji