KANDIDAT

Dragonja bi gospodarsko ministrstvo oklestil za tretjino

Objavljeno 19. februar 2014 22.34 | Posodobljeno 19. februar 2014 23.15 | Piše: STA, Mo. S.

Kandidat za ministra za gospodarstvo Metod Dragonja se je predstavil odboru DZ.

Metod Dragonja.

LJUBLJANA – Kandidat za gospodarskega ministra Metod Dragonja se je danes predstavil članom odbora državnega zbora (DZ) za gospodarstvo. Precej pozornosti je posvetil vprašanju finančnega in poslovnega prestrukturiranja podjetij. Prepričan je, da je po vsaj delni sanaciji bank konec lanskega leta zdaj ključna naloga ekonomske politike ustvarjanje razmer za razdolževanje in prestrukturiranje gospodarstva, zato da se podjetjem omogoči lažji dostop do bančnih posojil.

Odbor je predstavitev Metoda Dragonje z večino glasov ocenil kot ustrezno.

Oblikoval bi sklad podrejenega kapitala

Članom odbora je predstavil tudi ambicijo, da se oblikuje sklad podrejenega kapitala, ki bi s ciljem izboljšati kapitalsko strukturo v podjetja vstopil za pet do sedem let. S tem bi se poleg dolžniškega zagotovilo tudi lastniško financiranje. Meni, da bi bil sklad 'težak' okoli 500 milijonov evrov, ob tem pa se zaveda, da bo z njegovo vzpostavitvijo povezana vrsta pravnih in drugih vprašanj, saj mora biti v skladu s pravili za državne pomoči v EU. Njegovo strukturo zaradi tega vidi le kot hibrid med zasebnimi in državnimi sredstvi. Oblikovanje tovrstnega sklada vidi kot velik izziv, a istočasno kot pomemben element večje posojilne aktivnosti bank in finančne stabilnosti podjetniškega sektorja.


Vizija

Dragonja si bo, če bo DZ potrdil njegovo kandidaturo, prizadeval za sodobno, razvojno naravnano, tržno konkurenčno in družbeno odgovorno gospodarstvo, ki bo zagotavljalo trajnostni razvoj Slovenije in prispevalo tudi k razvoju drugih družbenih podsistemov, kot sta na primer zdravstvo in šolstvo.

Pozornost učinkovitemu delu DUTB

Dragonja si bo prizadeval tudi za to, da se razne jamstvene sheme kljub ne vedno najbolj pozitivnim izkušnjam nadaljujejo, saj jih uporabljajo tudi druge države. Po njegovem mnenju je treba krepiti tudi orodja izvoznega financiranja v okviru SID banke in spodbujevalno-razvojne platforme. Izpostavil je še učinkovito upravljanje premoženja v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), tako da bo ta aktivno nastopila v primerih, kjer so poslovne banke omejene. Omenil je predvsem začasno pretvorbo terjatev v kapital. Država po njegovem prepričanju ne sme slediti samo cilju maksimizacije finančnega učinka premoženja na DUTB, ampak tudi podpirati gospodarsko rast.

Oklestil bo ministrstvo

Na področju organizacije ministrstva je kot pomemben cilj podčrtal povečanje učinkovitosti ministrstva, organov v sestavi in izvajalskih institucij. Zavzemal se bo za vitkejšo in učinkovito strukturo ter znižanje števila zaposlenih za 30 odstotkov v roku enega leta. Želi dati namreč zgled drugim resorjem, da je to dosegljivo.

Deli s prijatelji