NA LJUBLJANSKIH TRŽNICAH

Drago, še dražje meso

Objavljeno 28. avgust 2013 19.35 | Posodobljeno 28. avgust 2013 19.36 | Piše: Ajda Janovsky
Ključne besede: meso tržnica

Meso je že zdaj drago, v prihodnosti pa bo verjetno še dražje. Si ga bomo prihodnje leto sploh še lahko privoščili?

Pri Joškotu dobite kilogram svinjske ribice za 10 evrov. Foto: Ajda Janovsky

Meso ni poceni. Povprečno štiričlansko družino, ki bi si ga privoščila vsak dan, šest dni v tednu, bi mesečni nakup, če družinski člani niso preveč ješči, stal najmanj 72 evrov v primeru, da bi za meso pazljivo zapravili le tri evre na dan. Vsekakor torej velja dobro premisliti, katere mesne dobrote bodo dehtele z družinskih krožnikov.

Najcenejše je mleto meso

Cenovno najugodnejša možnost pri svežem svinjskem ali govejem je gotovo mleto meso. Nam ga je po resnično ugodni ceni, tri evre za kilogram, uspelo najti v mesariji Pavlin na pokriti tržnici v centru. Zelo priročno se nam je tudi zdelo, da goveje in svinjsko meso prodajajo ločeno za tiste stranke, ki jim ena ali druga možnost ne diši preveč. Za slastno govejo juho ugodno ponujajo tudi goveji bočnik – po 6,40 evra za kilogram. Kljub ugodnim cenam je kakovost, tako nam je zagotovila prodajalka Helena Kropivšek, prvovrstna, saj zelo pazijo, kje kupujejo – goveje jemljejo le tam, kjer ne krmijo s travnato silažo, zaradi katere je meso menda rado nekoliko kislo.


Tržnica Center

1 kg rostbifa 15 evrov
1 kg goveje pljučne 37 evrov
1 kg svinjske ribice 10 evrov
1 kg govejega bočnika 7,5 evra
1 kg mletega mesa 3 evre

Tržnica BTC

1 kg goveje pljučne 31,99 evra
1 kg govejega bočnika 6,79 evra
1 kg svinjske ribice 8,99 evra
1 kg mletega mesa 6,49 evra 

 

Pljučna in svinjska ribica

Najbolj cenjena dela goveda in prašiča v mesnicah prodajajo po zelo različnih cenah – še posebno pri pljučni lahko cena niha tudi za več kot pet evrov. V mesariji Jožeta Žagavca Pri Joškotu na Tržnici Center vam bodo pljučno ponudili po ceni 37 evrov za kilogram, nakup kilograma svinjske ribice (ne svinjskega kareja brez kosti, pač pa fileja!) pa vas bo olajšal za 10 evrov. Nekoliko ceneje boste prišli skozi na Tržnici BTC, v mesariji Loške mesnine, kjer, mimogrede, že leto dni niso spreminjali cen in jih, najverjetneje, tudi v bližnji prihodnosti ne bodo, vas bo pljučna stala 31,99 evra, ribica pa 8,99 evra. Pri kupovanju pregrešno drage pljučne bodite še posebno pazljivi: mnogi mesarji vam ob nakupu sami od sebe ne povedo, ali gre za pljučno mlade ali zrele živali, čeprav se kakovost mesa glede na starost bistveno razlikuje – v prid mlajše, kajpada. Kot nam je zaupno svetoval eden od mesarjev, s katerimi smo poklepetali, velja, kadar nakupujete pljučno pa tudi druge dele govejega mesa, pred nakupom vselej povprašati, ali gre za mlado govedo, sami pa lahko staro meso prepoznate po nekoliko rumenkasti barvi.

Se bo meso še dražilo?

O prihodnjem draženju mesa noben mesar ni bil preveč zgovoren, največkrat pa je bilo slišati mnenje, da bodo cene mesa zares poskočile šele prihodnje leto, ker bodo kmetje letos zaradi drage krme – močno jo je podražila letošnja uničujoča suša – vzredili manj živali in bo zato dražje tudi meso. Nekateri napovedujejo, da se bo rahel skok cen, predvsem pri svinjini, zgodil že jeseni letos. Še najbolj optimistično so nam prihodnost cen mesa predstavili v Loških mesninah, kjer menijo, da bistvenih podražitev vsaj v kratkem ne bo.

Deli s prijatelji