KAZNOVAN

Drago parkiranje v Pulju

Objavljeno 24. april 2013 17.34 | Posodobljeno 23. april 2013 21.21 | Piše: Oste Bakal

Zdravko Horvat po skoraj treh letih prejel »poziv k plačilu pred sodno izterjavo«.

Posnetek avtomobila je za pot iz Pulja do Slovenskih goric potreboval tri leta. Foto: Oste Bakal

SVETA ANA V SLOVENSKIH GORICAH – Dolgo znano dejstvo, da pravica, čeprav počasna, vedno najde vsaj majhne ljudi, se je potrdilo v primeru Zdravka Horvata in Milene Zemljič iz Žic, streljaj od Lenarta v Slovenskih goricah. Starši petletnega Jakoba so očitno pred tremi leti, ne da bi vedeli, storili manjši prekršek, in zdaj jih to, namesto takratnih nekaj kun (približno pol evra), stane 73 evrov. Kršitelja moti predvsem način izterjave. Zdravka ni namreč ves ta čas, natanko od 24. maja 2010, nihče opozoril, da bi storil kakšen prekršek, po skoraj treh letih pa mu je naša odvetniška družba poslala dopis, na katerega niti ugovor ni mogoč.

V Pulju je bržčas prekoračil čas za parkiranje, kar ga bo zdaj stalo 73 evrov

V dopisu odvetništva Studio legala Starman – Velkavrh s Kolodvorske ceste v Kopru sta namreč Horvat in Zemljičeva prejela poziv na plačilo pred sodno izterjavo, čeprav niti v omenjenem dopisu ni jasno, kakšen prekršek naj bi pravzaprav storila. Zanesljivo je bilo nekaj v povezavi s parkiranjem v Pulju v hrvaški Istri, ne vedo pa, ali sta prekoračila čas parkiranja ali sta parkirala brez plačila. V vsakem primeru odvetnik Janez Starman obvešča sogovornika, da je njuna odvetniška pisarna sprejela zastopanje družbe Pula Parking, d. o. o., in jima zato piše v imenu stranke. »Iz priloženega izpisa iz evidence parkirnih kart izhaja, da ste dne 24. 5. 2010 z vozilom z registrsko številko MB P7-57Z parkirali v mestu Pulj brez plačila parkirnine oziroma ste prekoračili čas plačanega parkiranja. Na podlagi izpisa odprtih postavk ste zato dolžni plačati dnevno parkirno karto, ki za vaše območje parkiranja znaša 100,00 HRK oziroma 13 evrov. V izogib nepotrebnim dodatnim odvetniškim in sodnim stroškom Vas pozivamo k takojšnji poravnavi zapadlih obveznosti ter stroškov opomina, poizvedbe o lastništvu vozila in drugih zunajsodnih odvetniških storitev v višini 60 evrov, skupaj torej 73 evrov,« je med drugim zapisal odvetnik Starman.

V oči bode opozorilo: »... rok za plačilo zapadlih obveznosti je že zdavnaj potekel in da Vam s predmetnim dopisom dajemo možnost prostovoljnega plačila in sporazumne ureditve zadeve brez plačila zamudnih obresti ...« Nikjer pa se odvetnik ne vpraša, kako bi Horvat in Zemljičeva sploh lahko vedela, da sta storila prekršek. Horvat namreč ne zanika, da je bil s partnerico in takrat dveletnim sinom v Pulju. »Spomnim se, da sva takrat imela plačano parkiranje do 12. ure. Šli smo si ogledat bližnji amfiteater in smo nameravali pred poldnevom priti nazaj, zato smo tudi hiteli, a ker sva potiskala otroški voziček skozi gnečo, smo malo zamudili. Pojma nismo imeli, da je vse skupaj tako strogo in da že po eni minuti prekoračitve fotografirajo vozilo. Če bi nas takoj obvestili, ne bi bilo nobenih težav, zdaj pa me moti, da sem praktično izpadel kriminalec, čeprav nisem storil ničesar hujšega,« nam je še razložil Zdravko Horvat. In dodal, da bo plačal 73 evrov, želel pa je le opozoriti, da moramo na Hrvaškem, kjer letuje največ Slovencev, biti sila previdni. Od julija, ko bo tudi Hrvaška v Evropi, pa bo najbrž plačilni promet s podobnimi kaznimi potekal še bolj tekoče ...

Deli s prijatelji