UMETNICA

Dragin jurski park na peti celini

Objavljeno 12. januar 2014 20.14 | Posodobljeno 12. januar 2014 20.15 | Piše: Dragica Bošnjak

Slovenska ilustratorka in računalniška oblikovalka Draga Gelt v Melbournu v Avstraliji sodeluje s paleontologi, ki odkrivajo fosile dinozavrov.

Avstralski dinozavri na znamkah.

Značilna enodružinska hiška na Dobrovi na obrobju Ljubljane. Očetova delavska plača iz Tobačne ter mamin trud, da na ohišnici, skromni zaplati zemlje, poskrbi za varen dom ter preživetje številčne družine z devetimi otroki. Približno takšna bi bila na hitro skicirana podoba zgodnje mladosti, odraščanja in šolanja na učiteljišču Drage Gelt iz Melbourna, rojene leta 1948. Osme deklice, ki se je rodila očetu Ivanu Setnikarju in mami Frančiški, nekoč Kosovi.

Kakor je bilo v tistih časih v teh krajih v navadi, so že kratkohlačniki in bosopetniki po svojih močeh prispevali k vsakdanjemu preživetju velike družine, najpogosteje z delom na okoliških kmetijah. Z odraščanjem in starševsko popotnico, da je vsako delo častno in da mora biti pošteno ter dobro opravljeno, so potem drug za drugim kapljali od doma.

Draga Gelt je tako odšla najprej k sestri v Nemčijo, od tam pa naprej v Avstralijo. Znanje nemščine ji je tam spodaj, že pri prvem taksistu, po rodu Evropejcu, olajšalo sporazumevanje, njeno angleščino pa so postopoma bogatili jezikovno šolanje, vsakdanje življenje in zaposlitve: delo z otroki z motnjami v razvoju, poučevanje v katoliški osnovni šoli in služba tehnične risarke v podjetju Minerals & Energy.

A po vnovičnem dodatnem strokovnem izpopolnjevanju v kartografiji, grafiki in računalniškem oblikovanju na univerzi Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) se je zaposlila na Fakulteti za znanosti o Zemlji na Univerzi Monash. Draga se je z velikim navdušenjem večkrat pridružila paleontologom pri izkopavanjih fosilnih ostankov na območju Inverlocha na jugovzhodnem delu viktorijske obale.


Dolg seznam

Draga Gelt je napisala in izdala več avtorskih knjig, zbornikov, monografij, priročnikov in drugih publikacij: delo Slovenians from the Earliest Times (ilustrirana zgodovina Slovencev), antologijo slovenskih slikarjev in kiparjev v Avstraliji, učbenike slovenščine za otroke in odrasle, kroniko slovenskih šol in učiteljev slovenskega jezika v Avstraliji ter kroniko Slovenskega društva Melbourne z naslovom Golden Harvest.
 

Za znanost, otroke 
in Slovence

Nekoč so med terenskim raziskovanjem naleteli na izjemno zanimivo najdbo, fosilni ostanek čeljusti male živali Ausktribosphenos nyktos, ki je živela pred 120 milijoni let v Avstraliji. O tem sta svetovno znana paleontologa Patricia Vickers Rich in Thomas Rich z Univerze Monash obširno poročala v ameriški reviji National Geographic. Računalniško rekonstrukcijo davno izumrle živalce, ki so jo dodali znanstvenemu prispevku, je oblikovala Geltova.

Članek, pozneje objavljen še v drugih znanstvenih publikacijah, je bil zelo odmeven tudi zato, ker je najdba v temeljih spremenila pogled na prisotnost sesalcev na avstralski celini.

Osupljiv je podatek o tem, kolikokrat se ime naše ilustratorke ter strokovnjakinje za tehnično risanje in računalniško grafiko pojavi v prestižnih znanstvenih revijah in knjigah. Draga Gelt je med drugim sodelovala tudi pri pripravi gradiv o viktorijskih dinozavrih, v seriji publikacij o nastanku in razvoju Zemlje, pri knjigah za otroke ter na razstavah o dinozavrih po Avstraliji, v ZDA, Singapurju, Italiji, Nemčiji, Rusiji in na Kitajskem.

Poleg tega je izjemno dejavna v slovenskem društvu, uči slovenščine otroke in odrasle, vodi folklorne skupine, piše učbenike in priročnike, ureja zbornike.

Svojo vzdržljivost je preizkusila tudi na trekingu v Himalaji, te dni pa s sodelavci pripravlja vse za prepoznavno predstavitev slovenske skupnosti na multikulturnem festivalu Piers 2014, ki bo konec meseca v Melbournu. Draga Gelt je za svoje delo prejela državno priznanje Order of Australia Medal. 

Deli s prijatelji