NA KOŽO

Dragi transport

Objavljeno 31. julij 2013 00.10 | Posodobljeno 31. julij 2013 00.12 | Piše: Domen Mal
Ključne besede: komentar

Od pleha nimam čisto nič, samo transport od točke A do točke B.

Domen Mal.

Najdražji član našega gospodinjstva je 6-letna punca Honda. Ob rednem celoletnem hranjenju in še drugačnem vzdrževanju me julija, ravno v času dopustov in s tem večjih izdatkov, še posebno udari po žepu.

Realizator praznjenja tošla je pa gospa Eli, moja zavarovalna agentka in dolgoletna znanka. Živijo, Domen, 29. julija ti poteče zavarovanje, a se bova zmenila? Itak, da se bova, a mi kaj drugega preostane, če je pa leto spet prehitro naokrog, si mislim, rečem pa prijazno: »Seveda, a bi šlo spet na obroke? Poleg tega razmišljam, da bi vzel samo obvezno zavarovanje, brez kaska.«

Gospa Eli se ni strinjala, skoraj materinsko me je okarala: »Ampak, Domen, saj veš, kako se ti zaletavaš! Ne moreš biti brez kaska.«

Naj me je še tako bolelo, moral sem ji dati prav. Nazadnje sem spomladi tako na tesno obvozil nizek betonski zid na parkirišču, da sem se nasadil nanj, že prej sem na stebru tastovega nadstreška pustil vzvratno ogledalo, pa ... skratka, kasko sem izkoristil čisto vsako leto. No, ja, ga bom vzel, sem privolil, ampak takega okrnjenega, za parkplac in divjad, ki jo na Dolenjskem skoraj vsakodnevno srečujem, pa brez kraje, stara honda za tatove res ni atrakcija.

V ponedeljek sva se dobila z gospo Eli, podpisal sem pole in plačal prvi obrok. Vsega skupaj bom v enem letu samo za zavarovanje odrinil okroglega jurčka! Z dokumenti sem šel čez cesto na registracijo, denarnice nisem niti tlačil v žep. Tole bo pa dvesto evrčkov, je naračunalo dekle na šalterju. Jasno, samo nadomestilo za uporabo cest se je s 1. julijem podražilo na 150 evrov. Ampak tehničnega imate spet šele čez dve leti, me je poskušala potolažiti.

Zdajle sem pred novo dilemo: čez tehničnega sem sicer prišel brez težav, ampak glede na prevožene kilometre sta na sporedu redna servisa, tako za bencinsko mašino kot za plin. Če ne bo nič ekstra narobe, oboje skupaj okrog 300–350 evrov. Enega bom spravil skozi ta mesec, drugi bo moral počakati na avgust. Na mesec, ko gre najstarejši up na maturanca, vsem trem pa bo treba kupiti učbenike. A to so naši otroci. Od pleha pa nimam čisto nič, samo transport od točke A do točke B.

Deli s prijatelji