NA KOŽO

Draga, država se je skrčila

Objavljeno 09. oktober 2012 00.15 | Posodobljeno 09. oktober 2012 00.13 | Piše: Dušan Malovrh
Ključne besede: komentar

Ne boj se, ne bom zapravljal v cvetličarnah s podedevjanimi cenami.

Dušan Malovrh.

Da, draga, naša draga država je v krču: skrčila se je, krči se in še bolj se bo. Mi pa stojimo tu, naenkrat za pet številk preveliki. Ne gre več za zategovanje, ampak nam hočejo natakniti za nekaj številk premajhna oblačila, se je izrazil sindikalist Posedi. Sedi, pet, če ne moreš stati v pretesnih gvantih.

Resda najinega drugega otroka skozi vrtčevska vrata ne vodiva zastonj – veličastni bonus so prav letos, ko sva le dobila prostor, sklestili isti, ki so ga na predvečer krize sami uvedli –, a predlagam, da vseeno ostane subjekt vzgojno-izobraževalnega sistema. Ne nazadnje hodi v ekovrtec, tam ločuje odpadke, varčuje z naravnimi viri. Zateguje pas, skratka (čeprav ga še ne nosi). Kar ni slabo za zategnjene čase, ki ga čakajo.

Starejši, ta je v vrtcu za polno ceno, bi hodil še na atletiko pod taktirko slovite BB. Planirani dvig dedeveja bo menda podražil tudi najeme telovadnic, ergo bo tudi preskakovanje ovirčic dražje; predlagam špijonažo trenerke s škotskih tribun, nato bomo zorali širna polja in tekali na igrišču ob domačem ognjišču.

Če bodo ukinili tudi javne glasbene šole, bi bilo racionalno za naš proračun, če bi se mali inštrumenta učil privatno, se pravi doma, z interneta, glede na to, da v žlahti nimamo kakih razigranih stričkov z mehom ali orglicami. Sem počekiral za bobne, njegovo najnovejšo izbiro, odkar sta ga vrstnici v igralnici zmešali s komadom Queenov We will rock you – spletne lekcije so zastonj; res, kaj bi z inštrukcijami v živo in ena na ena v glasbeni šoli, ki je menda unikum v Evropi.

Tudi k frizerki, še eni s črne liste financministra, ne bo več hodil. Uradno drago blondinko bomo zamenjali in ga vozili pod kombajn na črno, najbrž k črnolaski. Ta mlajšemu bom pa en, dva, tri angelske kravželčke že sam spedenal. Stopničke bodo, ampak danes je vse kul.

Za konec še, najdražja, rožico zate dvignem. Ne boj se, ne bom zapravljal v cvetličarnah s podedevjanimi cenami. Utrgal jo bom, dehtečo, spotoma iz službe, pri sosedih ali na našem vrtu. Bolj sveže ne dobiš nikoli. 

Deli s prijatelji