GOLJUFIJA

Dr. Andrej ne zdravi, evre pa vseeno izpuli

Objavljeno 08. oktober 2016 20.45 | Posodobljeno 08. oktober 2016 20.45 | Piše: Aleksander Brudar

Bralec Janez je po spletu naročil tablete za odpravljanje glivic na nogah.

To so tablete skinetrin 2. Ne pomagajo. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Ko posamezniku ponagaja zdravje, četudi gre le za nadležne glivice na nogah, je včasih pripravljen storiti vse, da se reši nadloge. Seveda ne more ubežati številnim oglasom na svetovnem spletu, ki obljubljajo kar čudežne ozdravitve. Tablete skinetrin 2 denimo oglašujejo kot tiste, ki »nemudoma odpravijo razjede kože in uničene nohte, ki so posledica glivične okužbe. Močna formula skinetrin 2 hitro obnavlja kožo in nohte ter odpravlja kakršne koli ostanke glivične okužbe.« Prodajalec na spletni strani še doda, da je skrivnost učinkovitosti tablet »v edinstveni kombinaciji protiglivičnih sestavin, ki so jih razvili raziskovalci Univerze v Scrantonu«.

Pri projektu, kot lahko preberemo na drugi spletni strani, kjer je razlika le v tem, da pri skinetrinu ni zapisane številke 2, naj bi sodelovali tudi slovenski raziskovalci. Avtor zapisa dr. med. Andrej Boštjančič piše, da so »zdravniki v Ljubljani s presenečenjem opazovali svoje paciente. Še nikoli niso videli česa podobnega. Pacienti so se po mesecu vsakodnevnega jemanja kapsul znebili dermatofitov, torej glivic, ki povzročajo negativne kožne spremembe na obrazu, dlaneh, stopalih in nohtih. Skrivnost delovanja tabletk je bila odkrita šele po dolgotrajnih raziskavah na ameriški univerzi v Scrantonu, ZDA.« Le kdo si ne bi želel takih tablet? Kupil jih je tudi Janez z Gorenjske. Povedal nam je, da zato, ker mu mazilo lamasil ni pomagalo.

»Oglas je bil poleg drugih vsebin. Tako prepričljivo je pisalo, da sem takoj naročil,« je pojasnil Janez. Tablete je kupil še za ženo, za štiri škatlice je zapravil 116 evrov. Spomni se klica na zapisano telefonsko številko, ženska na drugi strani linije je govorila slabo slovenščino. Če tablete ne bodo pomagale, mu bodo vrnili denar. 
Čudežne ozdravitve seveda ni bilo, četudi sta z ženo porabila tri škatlice tablet. Zato je poklical na zapisano številko in ženski s slabo slovenščino sporočil, da bi rad denar nazaj, tablete pa bi vrnil. Poslali so mu elektronsko sporočilo z naslovom – spet ne podjetja, ki prodaja izdelke, ampak logističnega podjetja v Varšavi –, kamor mora vrniti vse škatlice, poleg tega pa nanizali še sedem pogojev, ki jih mora izpolniti. Med drugim osebne podatke in osebni račun, na katerega mu bodo poslali denar. 
»Jaz sem na denar že pozabil. Bralce bi samo rad opozoril, naj bodo pri takšnih naročilih zelo previdni,« pravi Janez, zaskrbljen, da ne bodo zlorabili njegovih podatkov. Proti glivicam se bo še naprej zdravil z mazilom.

Ista fotografija, drug zdravnik

Seveda smo želeli preveriti, katero podjetje stoji za čudežnim zdravilom. Prišli smo do zelo zanimivih ugotovitev. Pred več kot enim letom smo v Novicah poročali o kapsulah, ki naj bi odpravljale šumenje v ušesih. Kot avtor prispevka je bil naveden dr. med. Andrej Boštjančič, za katerega pa se je po preverjanju na ljubljanskem kliničnem centru izkazalo, da ne obstaja. Takrat so še povedali, da z zdravilom tinitus stop sploh niso seznanjeni in da jih bolniki redno sprašujejo o tem pripravku. 
Da očitno ne gre za pravega zdravnika, potrdi tudi pogled na spletno stran, kjer se prodaja skinetrin 2. Razkrije se, da gre za skoraj isti zapis kot lani, le da so šumenje v ušesih zamenjale glivice. Enake so povezave na sorodne članke, če kliknemo na eno izmed njih, pa nas stran takoj preusmeri na obrazec za naročilo izdelka. Obstaja tudi francoska spletna stran istega izdelka, kjer pa je kot avtor, seveda ob isti fotografiji kot v našem primeru, naveden zdravnik z drugim imenom – dr. André Foumier.

Poklicali smo na številko, ki nam jo je posredoval naš bralec. Moški na drugi strani, ki je govoril slovensko, a s tujim naglasom, nam je povedal, da bo bralec denar dobil povrnjen, kaj več pa zaradi zaupnosti podatkov ne sme posredovati. 
Na vprašanje, kdo proizvaja omenjene tablete, je moški odgovoril, da ameriško podjetje Delta care products. Poslali smo tudi vprašanja na elektronski naslov skrivnostnega prodajalca, a odgovorov nismo prejeli.

Smo pa naleteli na spletno stran češke inšpekcije za prehrano, kjer v zapisu iz marca letos potrošnike opozarja, naj bodo pri nakupu tablet skinetrin pozorni in previdni, saj na spletni strani prodajalca ni navedeno nobeno podjetje, ki te tablete proizvaja, in da spletno stran upravljajo zunaj Evropske unije ter da je kot edini naslov za vrnitev pošiljk navedeno logistično podjetje v Varšavi. Opozarjajo še, da inšpekcija potrošnikom ne more pomagati, saj dobavitelj tablet deluje zunaj države. 

Pred nakupom dvakrat premislite

Da ne gre za zaupanja vredno spletno stran oziroma ponudbo in da nakup izdelka odsvetujejo, pravijo tudi na Tržnem inšpektoratu RS. Prijave v zvezi z navedenim izdelkom niso prejeli, so pa po pregledu spletnih strani prav tako ugotovili, da nikjer ni naveden ponudnik oziroma prodajalec. Tudi ni mogoče ugotoviti, od kod ponudnik prihaja. »Ugotovljeno je bilo, da se omenjena spletna stran s fotografijo istega zdravnika z drugim imenom pojavlja še v drugih jezikih (npr. poljskem),« pojasnjujejo. Svetujejo, naj bodo potrošniki previdni. »Nakup blaga prek interneta od neznanega ali nepreverjenega ponudnika, sploh če ima sedež v t. i. tretji državi, je tvegan, saj ni nujno, da bo potrošnik blago sploh prejel, če ga bo prejel, pa morda ne bo ustrezal pričakovanjem glede na opis,« razloži glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić. Pred nakupom je dobro na spletu poiskati veliko informacij o ponudniku ali ponujenem blagu, denimo prek različnih forumov, kjer lahko preverite morebitne izkušnje drugih kupcev. O tem, kako varno uporabljati internet in na kakšne pasti lahko naletite, pa na inšpektoratu svetujejo ogled spletne strani www.varninainternetu.si, projekta Varni na internetu, ki ga izvaja Slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT. 

 

Deli s prijatelji