STAVKA?

Dovolj jim je ministrice, ki zanje nima časa

Objavljeno 25. februar 2015 18.21 | Posodobljeno 25. februar 2015 18.21 | Piše: STA, T. L.

Kuštrin ne bo več čakal na sestanek z ministrico, napoveduje sindikalne ukrepe.

Kandidatka za ministrico za zdravje Milojka Kolar.

LJUBLJANA – Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin pravi, da na sestanek z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc več ne bodo čakali, ampak bodo zaostrili sindikalne dejavnosti. V sindikatu zahtevajo sprejem standardov in normativov za zdravnike, nezadovoljni so tudi plačnim sistemom.

»Za pogovor z ministrico smo zaprosili večkrat, a si v vseh teh mesecih ni vzela časa. Težav je veliko, zato smo se odločili, da bomo izpeljali akcije za dosego svojih ciljev,« je dejal Kuštrin.

Katere ukrepe bo predlagal glavnemu odboru Fidesa, ki bo zasedal 10. marca, še ni želel povedati. Dejal pa je, da bi bilo nesmiselno že takoj govoriti o stavki, saj to možnost uporabijo le takrat, ko ni več drugih. »Ni pa izključena,« je dodal.

Cilj: zdravniška plača trikrat višja od povprečne plače v državi

Fides zahteva sprejem standardov in normativov za zdravništvo, ki so že nastali leta 2009. »To je naša zahteva, od katere absolutno ne bomo odstopili,« pravi. Med zdravniki je »veliko nezadovoljstvo, ker je plačni sistem destimulativen«, poleg tega je povprečna plača zdravnika po njegovih besedah daleč od ciljev, ki so si jih zadali, in sicer, da bi bila trikrat višja od povprečne plače v državi.

»Po pogovoru z ministrom za javno upravo Borisom Koprivnikarjem imam občutek, da bi se rad pogajal tako, kot se je pogajal nekdanji minister Gregor Virant, mi pa nismo več pripravljeni čakati,« je dejal Kuštrin.

Tudi če bi Fidesu ministrica zdaj poslala vabilo za srečanje, »bi bilo to očitno znak javnih kritik«, meni prvi mož zdravniškega sindikata. »Če bi imela iskren namen pogovarjati se z zdravniki, potem bi si v tem času zagotovo našla čas,« je ocenil. Dodal je, da se ministrica ni niti udeležila decembrskega sestanka s predstavniki koordinacije zdravniških organizacij, ampak je tja poslala državno sekretarko.

Glede dela ministrice pa je dejal, da ga ni mogoče ocenjevati, saj ne ve nič o tem, kaj ministrica dela. »Ni mogoče razbrati, kaj namerava narediti. Kot takšno ga ocenjujem tako, kot da ministrice ni,« je povedal.

Deli s prijatelji