ROVARJENJE

Dovolj je gonje proti Ivanušiču

Objavljeno 12. avgust 2016 13.35 | Posodobljeno 12. avgust 2016 13.36 | Piše: Mateja Babič Stermecki

Tako pravijo sindikalisti, dovolj imajo rovarjenja ter povzročanja poslovne škode.

Branko Tomažič in Zvonko Ivanušič: na različnih bregovih? Foto: Ljubo Vukelič

LJUBLJANA – Zahtevamo, da se ta agonija in medijska gonja konča, je v pismu, ki so ga včeraj naslovili na člane nadzornega sveta Pozavarovalnice Sava, zapisal Danilo Zorko, predsednik sindikata Zavarovalnice Maribor. Pismo, ki tudi ni edino, ki je v zadnjem času romalo k članom omenjenega nadzornega sveta, je posledica zelo nenavadne gonje zoper predsednika uprave Save Re Zvonka Ivanušiča, v ozadju katere naj bi že dlje stala predsednik uprave Modre zavarovalnice Borut Jamnik in predsednik nadzornega sveta Branko Tomažič. Zamenjava Ivanušiča jima do zdaj ni uspela, zato pa pritiski nikakor ne pojenjajo. Zlasti zato ne, ker je mnogim akterjem v tej igri postalo jasno, da dejansko nimajo pravne osnove za razrešitev predsednika uprave Save Re. Menda naj bi šli v poskusih njegove odstranitve nekateri celo tako daleč, da so ga poskušali pripraviti do odstopa, za kar pa Ivanušič ne vidi nobenega razloga. Dejstvo je, da bi njegovi nasprotniki že zdavnaj potegnili na plan, če bi imeli kar koli oprijemljivega, da bi ga odstranili. Tako pa ne njemu ne drugim članom uprave, ki je vse odločitve glede nakupa stavbe ACH, okoli katerega je bilo toliko tudi umetno sproženega prahu, sprejemala soglasno, ne pokažejo ničesar, kar bi utemeljevalo njihovo razrešitev. Tudi sindikalisti so v pismu zapisali, da so pridobili vse podatke, ki kažejo, da je šlo pri nakupu stavbe ACH za ekonomsko in poslovno upravičen nakup. Tako se je v zadnjih mesecih pokazalo, da se pri tej gonji verjetno zasleduje neki drug interes, ki je škodljiv za poslovne interese tako Pozavarovalnice Sava kot vseh štirih zavarovalnic, ki se pod njenim okriljem združujejo v novo, močnejšo in uspešnejšo Zavarovalnico Sava, med drugim preberemo v pismu.

Jamnika boli košarica

Po virih blizu SDH so se Ivanušičeve težave z Jamnikom začele takrat, ko je uprava pod njegovim vodstvom zavrnila idejo, da bi se povezala z Modro zavarovalnico. Borut Jamnik je namreč predlagal, da bi država zamenjala svoj delež v Pozavarovalnici Sava za deleže, ki jih ima Modra v drugih podjetjih. Kdo bi od tega profitiral, kajpak ni težko uganiti. Ugotovili so, da ni sinergij med njimi, pa tudi da gre za popolnoma različni in težko združljivi organizacijski kulturi. Dejstvo je, da je Pozavarovalnica Sava bistveno uspešnejša od Modre zavarovalnice in s tega vidika je Ivanušič bržkone uspešnejši direktor od Boruta Jamnika. Res pa je, da se je Ivanušič leta ukvarjal prvenstveno s Pozavarovalnico Sava, medtem ko je Jamnik veliko energije vedno usmerjal tudi v grajenje svoje moči in vpliva ter mu je tako z leti uspelo zgraditi dokaj vplivno mrežo zaveznikov, ki mu, najbrž tudi zaradi lastnih interesov, dopuščajo »lomastenje« po slovenskem gospodarstvu.

Nadzornikom Save Re je pred nedavnim pismo poslal Jože Razpotnik, ki je že 15 let delavski predstavnik v nadzornem svetu Zavarovalnice Tilia, v njem pa zapisal, da je začetek projekta združevanja zavarovalnic potekal nemoteno, in želja vseh zaposlenih v združevanih zavarovalnicah, da postanejo enovita in še uspešnejša nova Zavarovalnica Sava, se je vsem zdela realna in dosegljiva. V zadnjih mesecih pa je opaziti, da je vsa energija nekaterih akterjev usmerjena predvsem v to, da odstavijo predsednika nadzornega sveta Zavarovalnice Tilia in predsednika uprave Pozavarovalnice Sava Re Zvonka Ivanušiča, piše Razpotnik, ki je prepričan, da gre za klientelno povezane pritiske, s katerimi že resno motijo proces združevanja podrejenih zavarovalnic. Prav zato, ker bi Ivanušičevo »odstranjevanje« lahko imelo usoden vpliv na projekt združevanja zavarovalnic, Razpotnik nadzorni svet Save Re poziva, naj stori vse, da se »politično odstranjevanje predsednika uprave Save Re konča«.

Pustite jih, naj delajo

Če torej nihče ne ugotovi nič, kar bi kazalo na nezakonitost ali dejansko oškodovanje družbe, potem bi moral nadzorni svet stvar končati in omogočiti upravi, da nadaljuje uspešno delo. Sicer pa utegne nastati resen problem v nadzornem svetu, kajti Agencija za zavarovalni nadzor je ugotovila, da Branko Tomažič ni primeren za člana nadzornega sveta Save Re, ker je v osebnem stečaju. Ko bo odločbo dobil, se bo moral posloviti od položaja prvega nadzornika.

Sicer pa – kaj delajo in zakaj ne reagirajo institucije, kot sta SDH in finančno ministrstvo, ki bi morale skrbeti za državno lastnino. Takšno igračkanje in rušenje direktorja uspešnega podjetja v sklepni fazi združevanja zavarovalnic v vsakem primeru ne bosta minili brez posledic.

Pisma v celoti lahko preberete na tej spletni strani:

Deli s prijatelji