TEŽAVE

Dovolj imajo: zaradi dvojne obdavčitve bodo protestirali

Objavljeno 15. december 2014 23.55 | Posodobljeno 15. december 2014 23.55 | Piše: STA, P. Pa.

Pismo z zahtevami so posredovali kabinetu predsednika vlade in kot rok za dogovor o srečanju postavili 15. december, vendar odgovora doslej niso dobili.

APAČE – Civilna iniciativa Apače, ki se zavzema za primerno obdavčitev delavcev migrantov, doslej ni dobila kakšnega odgovora od predsednika vlade Mira Cerarja glede zahtev po ureditvi razmer in srečanju z njim. Kot je STA dejal predstavnik iniciative Dušan Cvetko, bodo počakali še do polnoči, če odziva ne bo, bodo v torek objavili točen datum protesta.

Brez odgovora

Civilna iniciativa Apače si že več let prizadeva za primerno davčno obremenitev delavcev, ki živijo v Sloveniji in delajo čez mejo. Potem ko je ministrstvo za finance iniciativo pred kratkim obvestilo, da je, ker nima koalicijske in strokovne podpore, ustavilo aktivnosti v zvezi s predlogom novele zakona o dohodnini, ki ga je letos usklajevalo tudi z iniciativo, so se predstavniki iniciative zavzeli za odločnejše ravnanje.

Pismo z zahtevami so posredovali kabinetu predsednika vlade in kot rok za dogovor o srečanju postavili 15. december, vendar odgovora doslej niso dobili.

Iz kabineta predsednika vlade so za STA pojasnili, da so zadevo v reševanje posredovali finančnemu ministrstvu. Od tam pa so že v začetku decembra sporočili, da za predlagano novelo zakona o dohodnini, ki je predvidela posebno obravnavo delavcev migrantov, niso dobili ustrezne podpore.

Neuspešno iskanje rešitev

Finančni minister Dušan Mramor je danes v DZ na poslansko vprašanje Andreja Čuša (SDS) na to temo pojasnil, da so na ministrstvu intenzivno iskali rešitve v spremembi zakona o dohodnini, vendar pa je nato služba vlade za zakonodajo menila, da je takšen predlog neustaven. »Zato tega tudi nismo nadaljevali. Se pa še vedno trudimo poiskati rešitev. Za zdaj moram reči, da smo bili neuspešni,« je še povedal.

Ker torej kljub številnim prizadevanjem, da bi z novelo zakona o dohodnini uredili posebno obravnavo različnih kategorij delavcev migrantov, Civilna iniciativa Apače ni bila uspešna, zdaj načrtuje, da bo svoje nestrinjanje in zahteve skupaj s podporniki izrazila na protestnem shodu. Pripravili ga bodo še pred koncem leta, predvidoma na mejnem prehodu Šentilj. Kot je danes dejal Cvetko, bodo podrobnosti o protestnem shodu, na katerega bodo povabili tudi delavce migrante, ki delajo tudi v drugih državah, ne le Avstriji, objavili že v torek.

Grozijo jim visoka doplačila

Po odpravi posebne osebne davčne olajšave s 1. januarjem 2014 mnogim delavcem migrantom že za letos grozijo visoka doplačila. Izračuni iniciative kažejo, da bo ukinitev posebne osebne davčne olajšave najbolj prizadela delavce z nižjimi osebnimi dohodki, saj naj bi bila njihova doplačila dohodnine v Sloveniji po novem višja za 1500 do 5000 evrov.

Poleg te skupine delavcev migrantov so želeli z novelo urediti tudi problematiko tedenskih migrantov, ki se k družinam vračajo konec tedna in nimajo priznanih nadomestil za potne stroške. Prav tako menijo, da je treba urediti davčno obremenitev tistih delavcev, ki jih tuja podjetja pošiljajo na različne montaže v druge države.

Natančnih podatkov o tem, koliko ljudi si čez mejo služi kruh, ni. Po nekaterih podatkih je bilo marca letos v Avstriji zaposlenih 14.147 Slovencev, od tega jih je približno 7000 takšnih, ki se na delo v Avstrijo vozijo dnevno, torej so dnevni migranti.

Deli s prijatelji