PROTESTNI SHODI

Dovolj imajo trepljanja po ramenih

Objavljeno 15. november 2017 15.45 | Posodobljeno 15. november 2017 15.45 | Piše: Aleksander Brudar

Poklicni gasilci zahtevajo višje plače. Spornih je le še pičlih 150.000 evrov.

Aleksander Ogrizek je gasilec že vse od leta 1983. FOTO: Jaroslav Janković

LJUBLJANA – »Vlada nas spoštuje samo, ko kaj naredimo. Takrat nas treplja po ramenih in podeljuje medalje. Ampak vsi mi imamo tudi družine, otroke in bi morali biti dostojno plačani.« To so besede predsednika Sindikata poklicnih gasilcev Slovenije Aleksandra Ogrizka, ki se skupaj s kolegi že kar dolgo bori za to, da bi država njihovo delo dostojno ovrednotila in bi bilo posledično dobro plačano.

Sestali so se s Cerarjem. Vlada jim je dala nov predlog, do katerega se bodo opredelili.

»Delamo v vseh vremenskih razmerah. Ko gremo na teren, nikoli ne vemo, kaj nas čaka,« na kratko razloži in doda, da ob požarih, prometnih in naravnih nesrečah, ko velikokrat prvi prispejo na kraj dogodka, tudi varujejo ljudi, da ti zaradi nesreč ne bi bili še dodatno ogroženi. Žalostno pri vsem skupaj je, kot pravi Ogrizek, da pri nas prav vsi, od županov do vodstev javnih zavodov, vedo, da bi si zaradi tega morali zaslužiti boljše plačilo. Vlada pa nič.

In prav zato so se odločili, da si bodo, pa četudi bo za to potrebna stavka, v pogajanjih z vlado poskušali izpogajati boljše plače, in sicer s prestavitvijo v višje plačne razrede. Dva plačna razreda bi tako pridobilo 29 delovnih mest v gasilstvu, preostali dve delovni mesti (za vodjo skupine in vodjo pomočnika izmene 2) pa tri plačna razreda. Ogrizek poudarja, da se z vlado razhajajo le še pri vsega skupaj 150.000 evrov. »To je zdaj največji problem,« dodaja in nadaljuje, kako vlada v zameno za »pošten dvig osnovnih plač« ponuja vodstveni dodatek. S tem se ne strinjajo, saj bi ta povzročil dodatna notranja plačna nesorazmerja, kar pa bi po njihovem prepričanju celo negativno vplivalo na medsebojne odnose poklicnih gasilcev.

Luč na koncu tunela

Vlada je ves čas pogajanj sicer vztrajala, da anomalij ne morejo reševati s posegom v plačne razrede, ker da bi s tem porušili razmerja v javnem sektorju, namesto tega pa za gasilce med drugim predlaga uvedbo dodatka za vodenje.

Vlada nas spoštuje samo, ko kaj naredimo. Takrat nas treplja po ramenih in podeljuje medalje.

Tudi zaradi tega je predsedstvo sindikata poklicnega gasilstva 20. oktobra oblikovalo stavkovni odbor in sprejelo stavkovne zahteve za odpravo plačnih anomalij. Med drugim napovedujejo stavko, če njihove zahteve ne bodo sprejete. A očitno so na koncu le naleteli na prava ušesa. Včeraj so se tako sestali s premierjem Mirom Cerarjem, in kot nam je po koncu sestanka povedal Ogrizek, jim je vlada dala nov predlog, do katerega se bodo morali še opredeliti. A kot kaže, obeti niso več tako slabi. »Mislim, da gre za premik. Da se kaže luč na koncu tunela,« nam je povedal sogovornik, o podrobnostih pa ni mogel govoriti. 


 



 

Deli s prijatelji