POMOČ

DOS razdeljuje denar socialno šibkejšim, dobrotniki denarnice skrili

Objavljeno 13. julij 2012 18.48 | Posodobljeno 13. julij 2012 18.48 | Piše: A. L.

Od več poslanih pozivov smo skupno prejeli le štiri odgovore, ki pa so bili žal vsi negativni.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Dijaška organizacija Slovenije (DOS) je na svoji spletni strani objavila javni razpis za dodelitev enkratne finančne pomoči dijakom iz socialno šibkejših družin. V DOS želijo vsaj malo ublažiti materialno stisko socialno najšibkejšim dijakom. Rok za oddajo vlog je 31. julij 2012.

Vsi odgovori so bili negativni

»Zavedamo se, da sta v teh težkih časih ključna solidarnost in dobrodelnost. S tem namenom smo v začetku junija tudi pozvali slovenske evropske poslance, naj prispevajo sredstva v Dijaški sklad. Od več poslanih pozivov smo skupno prejeli le štiri odgovore, ki pa so bili žal vsi negativni. Kljub temu bomo dijakom pomagali sami po naših najboljših močeh, zato je DOS v Dijaški sklad prispeval začetnih 3000 evrov, seveda pa pozivamo vse, ki bi bili pripravljeni pomagati socialno najšibkejšim dijakom, da tudi sami prispevajo sredstva v sklad,« so zapisali na spletni strani.

Razpis in vlogo najdete tukaj.

Vsakemu po 300 evrov

»Že konec šolskega leta so starši marsikaterega dijaka le s težavo zbrali zadostna finančna sredstva, da je dijak lahko končal letnik oziroma ga ni bilo treba izpisati iz dijaškega doma. Z novim šolskim letom pa za precej dijakov nadaljevanje šolanja oziroma bivanje v dijaškem domu predstavlja velik vprašaj, pri katerem bi jim radi vsaj malo pomagali,« piše predsednik dijaške organizacije Mitja Lešnik. Zato bodo 10 izbranim dijakinjam oziroma dijakom na transakcijski račun nakazali 300 evrov, s katerimi bodo vsaj malo omilili socialno stisko, v kateri so se znašli zaradi varčevalnih ukrepov. Na podoben način so že lani pred božično-novoletnimi prazniki 10 dijakom polepšali praznični čas z enkratno finančno pomočjo, še 10 pa smo s pomočjo sponzorjev priskrbeli praktična božična darila.

Poredko jih uslišijo, še bolj poredko kdo razume

»Upravičeno se sprašujem, ali svet oziroma Slovenija res stoji na mladih, ki bomo nekoč gradili in razvijali našo državo. Velik potencial, ki se skriva v socialno šibkih dijakih, ki bodo prisiljeni opustiti šolanje zaradi finančnih težav, bo s septembrom žal utonil. In tega se bojimo. Nenehno opozarjamo in naprošamo oblast za posluh in razumevanje. Le redko pa nas nekdo usliši, še bolj poredko nas kdo razume. Zato smo ustanovili Dijaški sklad, ki sicer res predstavlja drobno lučko, ki pa bo – upam – že jeseni ob pomoči donatorjev močneje zasvetila in bomo lahko pomagali še več dijakom,« je povedal Lešnik.

Deli s prijatelji