POPLAVLJENO

Dornava pod vodo, mladi pred selitvijo

Objavljeno 03. april 2013 14.47 | Posodobljeno 02. april 2013 20.32 | Piše: Mihael Korsika

Zaradi poplav so varovanci zavoda v Dornavi pripravljeni na evakuacijo.

Iz zavoda v Dornavi prečrpajo 10 tisoč litrov vode na minuto. Foto: Dejan Javornik/Delo

DORNAVA – Če smo imeli lani pozno poleti in jeseni zaradi dolgotrajne suše v Sloveniji težave s kritičnim zniževanjem podtalnice, je slika zdaj obrnjena na glavo. Zaradi dolgotrajnih padavin so se rezervoarji podzemnih voda tako napolnili, da nastajajo povodnji zaradi dviga podtalnice. Najhuje je na vzhodu Slovenije, kamor smo se odpravili včeraj. Žalosten je predvsem pogled na Dornavo blizu Ptuja. Tam je zalilo domala vse kleti in garaže, najhuje pa je v tamkajšnjem Zavodu za usposabljanje, delo in varstvo Marijana Borštnarja, kjer se z vodo borijo že tri tedne.

Pripravljeni
 na evakucijo?

Pred enim tednom so morali po besedah direktorice zavoda Ide Jurgec zaradi narasle vode že zapreti pralnico v zavodu, v katerem je nameščenih skoraj 300 varovancev. »To je kar velika logistična težava. Dnevno gre skozi pralnico okoli tono perila, zdaj pa že teden dni peremo na Ptuju,« je pojasnila direktorica. Ker v zavodu s svojimi močmi in opremo niso mogli kljubovati visoki vodi, so na pomoč poklicali še prostovoljne gasilce. Po posredovanju dornavškega župana Rajka Janžekoviča so lokalnemu gasilskemu društvu na pomoč priskočili še gasilci iz okolice Dornave.

Iz zavoda je tako včeraj iz skoraj vsakega vogala gledala gasilska cev, skozi katero so v bližnje sadovnjake in polja izčrpavali nadležno vodo. Kljub pomoči gasilcev se gladina vode večinoma ne spreminja, saj zaradi dvignjene podtalnice in namočene zemlje voda nima kam odtekati. »Skupno prečrpamo kar 10.000 litrov na minuto,« je poudarila direktorica zavoda, ki ima zaradi poplav prav tako rahel spanec kot gojenci.

Podtalne vode v zavodu so namreč začele ogrožati tudi kurilnico in enega izmed bivalnih prostorov za varovance z zmerno, težjo in težko motnjo v duševnem razvoju, v katerem je po besedah direktorice nameščenih nekaj manj kot 30 mladih ljudi. »Pripravljen je že načrt evakuacije, če bo ta potrebna,« je še povedala Ida Jurgec. Če bo treba, bodo za to skupino varovancev uredili začasne bivalne prostore znotraj zavoda. Po njenih besedah ponorela podtalnica ni obremenilna le za zaposlene v zavodu, temveč tudi za duševno prizadete varovance, ki potrebujejo čim več rutine s čim manj presenečenji, zato vsaka sprememba nanje deluje stresno.

Še najmanj so se očitno zaradi poplav obremenjevali domačini, ki so vode vajeni. »Poplavlja skoraj vsakemu, ki ima prostor v hiši pod nivojem tal. Na varnem so le tiste nove hiše, ki so brez kleti ali garaže,« je povedal 59-letni Milan, ki smo ga ravno zmotili, ko je končeval pometanje mokre garaže. »Ste že končali?« smo ga povprašali. »Kje pa, čez deset minut bom lahko spet začel!« je z nasmehom odgovoril Milan, ki zadnje dni bolj slabo spi. Pred garažo in v njej ima vodni črpalki, ki na srečo za zdaj zmoreta večino dela. Ker pa črpalka ne more narediti vsega, Milan že dva dni skače po garaži in skrbi, da se voda prek praga ne bi razlila v klet.

»Res slabo in malo spim,« je nato potarnal Milan, ki je imel več sreče kot njegov sosed. Temu je voda popolnoma zalila klet. Ker je je tam več kot pol metra, je začela ogrožati že centralno kurjavo, ki jo je moral celo izklopiti. Ker se ogromnih količin vode, ki je iz tal prodrla v klet, seveda ni mogel rešiti sam, je poklical gasilce. Ob tem se sicer postavlja vprašanje, ali gasilci ne opravljajo sizifovega dela. Voda, ki jo izčrpajo, gre namreč manj kot deset metrov od hiše iz cevi nazaj v zemljo, od koder verjetno hitro spet najde pot v klet.

Vsaj 50 let

Številni poplav vajeni prebivalci Dornave se ne spominjajo, kdaj so imeli nazadnje tako razdejanje. »Bilo je leta 1972, ko smo imeli toliko vode,« je odgovoril eden izmed domačinov. »Takrat ni bilo isto, saj se je takrat voda razlivala,« je hitro dodal mladi župan Janžekovič. Pred dobrimi 40 leti se je nad Dornavo razlil ribnik, zato voda ni drla iz tal kot danes, temveč se je po njegovih besedah zlivala v hiše. Takih poplav, ki bi nastale zaradi dviga podtalnice, pa po oceni župana v Dornavi niso imeli najmanj petdeset let.

Deli s prijatelji