POMEMBNO

Donos na slovenske obveznice pod enim odstotkom

Objavljeno 06. marec 2015 11.31 | Posodobljeno 06. marec 2015 11.34 | Piše: STA, P. Pa.

Na elektronski borzi MTS je okoli 9.30 znašal 0,97 odstotka, kar je 0,08 odstotne točke pod izhodiščem.

Ljubljanska borza

LJUBLJANA – Donos do dospelosti slovenskih desetletnih obveznic z zapadlostjo septembra 2024 je danes upadel pod en odstotek in tako dosegel pomemben mejnik. Na elektronski borzi MTS je okoli 9.30 znašal 0,97 odstotka, kar je 0,08 odstotne točke pod izhodiščem. Gre tudi za nove najnižje ravni cene slovenskega zadolževanja od vstopa Slovenije v območje evra.

Pribitek trenutno znaša 0,62 odstotne točke

Zahtevani donos na desetletne nemške obveznice, ki bodo zapadle februarja 2025, je ob istem času znašal 0,35 odstotka, kar je enako izhodiščni ravni. Pribitek slovenskih obveznic na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, tako trenutno znaša 0,62 odstotne točke.

Slovenske obveznice so na sekundarnem trgu tako skupaj s portugalskimi, na katere je zahtevana donosnost upadla za 0,07 odstotne točke, na 1,71 odstotka, danes zjutraj čutile najbolj blagodejne učinke četrtkove napovedi sveta Evropske centralne banke (ECB), da bodo centralne banke Evrosistema s ponedeljkom začele kupovati državne obveznice evrskih držav, in pa izboljšane gospodarske napovedi ECB.

Donos na dolžniške vrednostne papirje Slovenije, za katero se je leta 2013 glasno ugibalo, ali bo morda potrebovala mednarodno finančno pomoč, se že nekaj časa postopno znižuje in beleži rekordno nizke vrednosti od vstopa v območje skupne evropske valute.

Pritisk na državo se je umiril

Zaradi špekulacij o morebitni pomoči Sloveniji se je začel donos močno zviševati marca 2013, obrestna mera pa je aprila 2013 za kratek čas presegla psihološko mejo sedmih odstotkov, ki po mnenju stroke državam na dolgi rok ne omogoča več vzdržnega zadolževanja.

Ko se je decembra 2013 izkazalo, da bo Slovenija banke sposobna sanirati sama, se je pritisk na državo umiril. Izboljševati so se začele tudi razmere v gospodarstvu, država pa trenutno beleži eno največjih gospodarskih rasti v Evropi.

Sredi januarja lani se je donos na slovenske desetletne obveznice gibal še na ravni okoli štirih odstotkov in pol.

Deli s prijatelji