NA KOŽO

Domoljubje

Objavljeno 21. julij 2014 00.35 | Posodobljeno 21. julij 2014 00.36 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Mar vi navijate za domovino, za vaše ali naše?

Rok Tamše. Foto: S.N.

Nedavno sem se mudil v Braziliji, po številu prebivalcev in površini peti največji državi na svetu. Ker gre pri tem tudi za etnično mešano 200-milijonsko prebivalstvo, sem pričakoval, da bom videl vsaj razpršeno zanimanje za, na primer, nogometno reprezentanco, ki je imela visoke cilje na svetovnem prvenstvu. No, Brazilci so dihali kot eno za svoje nogometaše, ob polomu v polfinalu, ko so doživeli sramoto proti Nemčiji s porazom 7:1, pa so prav tako složno žalovali in se spraševali, kje, za vraga, tiči razlog za nacionalno katastrofo.

Je kdo pribijal na križ selektorja Luiza Felipeja Scolarija? Se je kdo neumorno norčeval iz igralcev, ki so bili bledi, izgubljeni, daleč od predstav brazilskih žonglerjev, ki so že petkrat osvojili naslov svetovnega prvaka? Seveda je bila vroča razprava o analizi dogajanja, nihče pa ni, vsaj v medijih, žalil nogometašev in selektorja, ker so na domačem dvorišču naciji pripravili popoln polom. Nihče ni govoril, da so popolni brezveznjaki, da nimajo pojma, ter da naj grejo domov in počnejo kaj drugega.

Vse to bi brez dvoma doživeli v Sloveniji, kjer ljudje vejo vse, medtem pa se lahko iz njih dela norca vsak politikant. Tudi ko gre za nogomet pri predano smučarskem narodu, se vedno najdejo pametnajkoviči, ki razlagajo, kdo v nogometu igra bolje in slabše, kako bi moral izbirati Srečko Katanec in kako bi sploh morala izgledati igra izbrane vrste. Skratka, Slovenceljni smo ustvarjalni pri pametovanju, izrazi domoljubja pa so bolj kamilica.

Brazilci, večkrat dokazano nogometni narod, to počnejo drugače, izrazito domoljubno. Ne glede na to, da so strastno predani nogometu, še vedno ohranjajo distanco, vsaj kar se tiče reprezentance. Jasno jim je, da gre za trop megazvezdnikov, ki služijo gore denarje, nimajo pa stika z realnim življenjem v domovini. Živijo na drugem planetu, medtem ko sami vsakodnevno bijejo boj z realnostjo. Takšni Brazilci navijajo za svojo domovino, za Brazilijo, z nogometaši so na skupni barki, ne delijo se na vaše in naše, pomembno je le to, da je uspešna Brazilija. Ker so pač Brazilci. In kakšni smo Slovenci? 

Deli s prijatelji