BITKA ZA POLOŽAJ

Domiselni Mišič bi sedel na dveh stolčkih: v Luki in parlamentu

Objavljeno 03. september 2013 12.40 | Posodobljeno 03. september 2013 12.40 | Piše: T. L.

Vsestranski Mišič bi bil rad plačan iz denarja za poslanske plače, v Luki Koper pa bi delal brezplačno, dokler ne bo znano, ali bo tam ostal.

Gašpar Gašpar Mišič.

LJUBLJANA – Gašpar Gašpar Mišič še vedno bije boj za Luko Koper, javnost pa je glede njegovega imenovanja še vedno razdvojena. Medtem ko Mišiča na čelu Luke z vsemi močmi brani temperamentni koprski župan Boris Popovič, pa si očitno želi Mišič ohraniti vsaj enega od pomembnih položajev.

Menda je bil znotraj stranke Pozitivna Slovenija z Mišičem dosežen dogovor, da bo vrnil poslanski mandat, še preden bo uradno nastopil novo funkcijo, a ga včeraj na sedež stranke, kjer ga je čakala odstopna izjava, ni bilo, poroča današnji Večer.

Rad dela za stranko in državo, a še raje zase

Vse kaže, da Mišič, ki se javno rad pohvali, da ravna tako, kot je za stranko in državo najbolje, v tragikomediji zmešnjav okoli Luke Koper in napovedani izredni seji nadzornikov, ki jo je sklical državni Sod, ne želi izgubiti vseh pomembnejših položajev. In da zna dobro poskrbeti – zase.

Mišič naj bi tako po informacijah Večera poklical vodjo poslanske skupine Janija Möderndorferja in mu povedal, da si bo vzel čas za razmislek o tem, ali se bo odpovedal poslanskemu mandatu. Če bi Mišič namreč vrnil poslanski mandat, bi si s tem – če bi ga vlada odnesla s položaja predsednika uprave luke – zaprl vrata v parlament.

Mišičevo imenovanje je v zadrego spravilo tudi strokovne službe državnega zbora: ostaja namreč nerešeno pravno vprašanje, ali Mišiču z imenovanjem na čelu koprske luke preneha poslanska funkcija. Za reševanje strokovnih vprašanj plačane službe državnega zbora namreč odgovora na to vprašanja nimajo ...

Rad bi bil poslanec in predsednik uprave luke

Če bi Mišič vrnil mandat, bi s tem pomagal (predvsem) strokovnim službam državnega zbora, a očitno tako zlahka ne bo šlo. Po pisanju Večera Mišič menda celo omenja možnost, da bi ohranil poslanski mandat, vodenje Luke Koper pa bi opravljal pro bono, se pravi brezplačno. Mišič pojasnjuje, da je sprva želel takoj vrniti poslanski mandat, nato pa je dobil pravni nasvet, naj tega ne stori , dokler ne bo jasno, kako se bodo razpletle zadeve, ki so povezane z njegovim imenovanjem v Luki Koper. Vrata do poslanske plače si tako želi Mišič pustiti odprta ... No, da idej, kako poskrbeti zase, Mišiču ne (z)manjka, pa kaže tudi naslednja možnost, ki jo dopušča: rad bi bil oboje, poslanec in predsednik uprave koprske Luke. Nekako po vzoru poslanca SDS Andreja Širclja, ki je poslanec in hkrati predsednik upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank. Vse skupaj pa v praksi pomeni, da bi Mišič dobival plačo kot poslanec (iz davkoplačevalske vreče), pristanišče pa bi – očitno kot nekakšno prostočasno dejavnost – opravljal brezplačno, dokler se ne razjasnijo okoliščine njegovega imenovanja na čelo luke.

Vsak po svoje

Pravnik Rajko Pirnat je za Večer to Mišičevo idejo že izpodbil: pravi, da je mesto predsednika uprave Luke Koper poklicna funkcija, ki jo mora oseba opravljati polni delovni čas, medtem ko v primeru Družbe za upravljanje terjatev bank v zakonu o omenjeni družbi obstaja posebna določba, ki govori o tem, da ni nezdružljivo opravljati funkcije poslanca in biti član upravnega odbora slabe banke. V državnem zboru pa ne delijo Pirnatovega mnenja in se jim zdijo stvari veliko bolj zapletene ...

 

 

Deli s prijatelji