NAGRAJENEC

Dominiku prva sveža Terna

Objavljeno 24. januar 2013 13.51 | Posodobljeno 23. januar 2013 20.49 | Piše: Lovro Kastelic

Našega dolgoletnega naročnika in vinogradnika iz Goriških brd Terna osrečila s 500 evri.

Dominik Sosolič, vinogradnik iz Goriških brd, ima v svoji kantini tudi krušno peč. Od zdaj ima še Ternino nagrado. Foto: Tine Zaletel

ZALI BREG – »Ponujamo vrhunska vina, sadje in oljčno olje,« vabi 44-letni Dominik Sosolič iz Brd, natančneje z Zalega Brega, ki se je po zgodnjem iskanju – sprva ga je zanimala kuharija, zatem kovinarstvo – preusmeril naravnost v alkohol, kot je razodel z nasmeškom. Toda ne v tistega brezupnega, ki ti odvzame prihodnost, preusmeril se je v butično vinarstvo, ki gre pri Sosoličevih – edini rodbini s tem priimkom, kot še izvemo, izvemo pa tudi, da so bili njihovi predniki Uskoki, ki so v slovensko Toskano že pred 500 leti pribežali pred Turki – očitno iz roda v rod.

Dominik je potemtakem le nadgradil in izpopolnil znanje svojih staršev, Izidorja in Milojke. »Jugoslavija nas je v našem poslanstvu sicer nekoliko zavirala, tako da smo se lahko dokončno razmahnili šele po osamosvojitvi,« se je Dominik za hip spomnil nekih novih začetkov, nekakšnega novega rojstva te naše Toskane, v katerem se pretaka ta znameniti briški nektar. Kakršen vsako leto priteče tudi pri Sosoličevih.

Ti se ponašajo z verigo šankomatov, kot jim pravijo, kjer se lahko odžejate z njihovim cabernetom, refoškom ali pa recimo belim chardonnayem, kakšnih 50.000 litrov vina pridelajo na leto, ob tem pa še nekaj povsem svojega, zgolj kakšnih tisoč steklenic butičnega vina, imenovanega Virus 3, to je rdeče, in Virus 5, to je belo.

Dominik Sosolič je seveda tudi dolgoletni naročnik na Slovenske novice. Celo tako dolgo, da pozna kar več novičarskih legend. »Naj omenim, da sem bil dobri prijatelj žal že pokojnega Francija Stresa, dobro poznam tudi Jožeta Splichala in fotografa Igorja Malija

Odslej bo Dominik Novice zagotovo še rajši bral, se mu je smejalo. Zakaj? Čemu?

Nagradna igra Terna, ki se je z minulim ponedeljkom znova začela vrteti, seveda že nagrajuje. Med prvimi srečneži pa je bil prav Dominik: Terna ga je namreč presenetila z evrskim petstotakom!

»Žena je dejala, da jih bova uporabila v prave namene.« Kakšne neki, pa je Dominik prepustil kar svoji Alidi, ki bo že vedela, kam in kako s Terninim presenečenjem.
 

Deli s prijatelji