TUJCEM NE

Domača vas ponuja le slovensko blago

Objavljeno 20. december 2011 11.00 | Posodobljeno 20. december 2011 10.38 | Piše: Mojca Kaučič

Na kranjski pokriti tržnici so zbrani kmetje, mesarji, peki in obrtniki iz vse Slovenije.

Na stojnici kmetije Glas bodo vedno jabolka na sto in en način. (Foto: Mojca Kaučič)

Zdaj je vse odvisno samo še od nas, kupcev, potrošnikov, uporabnikov. Domača vas v Kranju bo namreč lahko delovala le, če bo zanimanje za pestro izbiro slovenskih izdelkov in hrane dovolj močno in neprekinjeno, da bodo ponudniki lahko vztrajali. Ideja o domači vasi je krasna. Že do zdaj, ko vseh 63 hišk na 600 kvadratnih metrih površine še niti ni polnih oziroma oddanih, so se zbrali kmetje, vinogradniki, sadjarji, mesarji, sirarji, peki, čebelarji in rokodelci iz prav vse Slovenije. Domača vas je neke vrste pokrita tržnica z lično urejenimi prodajnimi mesti, na katerih ne bo prostora niti za uvoženo hrano in pijačo niti za uvožene rokodelske ali industrijske izdelke. Po domače povedano – kitajske robe, kot imamo navado reči, ne bo. Vse je in bo slovensko.

Polna domača vas

Idejo o slovenski hrani in izdelkih na enem mestu so uresničili v kranjskem družinskem podjetju Bioclean. Pobudo je dala mami Alenka Dijak, da zdaj vse poteka po načrtu, pa v veliki meri skrbi hčerka Tina. Prostor, v katerem so uredili Domačo vas z ličnimi lesenimi hišicami, so vzeli v najem in najemnina je tako zmerna, da tudi vsem ponudnikom, ki so zdaj že vaščani domače vasi, njihov prispevek za najem prodajnega mesta ne bo naredil luknje v žep. Že zdaj se je kar nekaj rokodelcev, med katerimi je precej takih, ki imajo certifikat obrtne zbornice o izdelkih domače obrti, odločilo, da si bo hiško delilo. Prostora za namestitev vseh ponujenih izdelkov je dovolj, obenem pa se v tem primeru občutno zmanjša čas, ko mora biti posamezen ponudnik prisoten na tržnici. Za marsikoga bi bila namreč obveznost, da bi vse dneve preživel za prodajnim pultom, prehuda, saj je Domača vas odprta vsak dan od 8. do 19. ure, ob sobotah do 15. ure, ob nedeljah pa je dan počitka. Če si ponudniki prostor delijo, si razdelijo tudi delovne dneve na prodajnem mestu in imajo tako čas za svoje delo in obveznosti. Če bo domača vas polna, kot je bila dan po odprtju, se bodo ponudniki morda odločili celo za zaposlitev prodajalcev, kar pomeni tudi kakšno novo delovno mesto ali dve. Poleg tega je prodajno mesto stalno in po zaprtju varovano, tako da lahko najemniki hišk svoje blago pustijo, kjer je, in jim ga ni treba vsak dan voziti domov, kot bi ga morali na odprti tržnici. Tako za prodajalce kot tudi za kupce pa ima Domača vas še to prednost, da je pozimi obojim toplo, poleti pa jih bo sonce zagotovo manj pregrevalo, kot bi jih zunaj.

Bo vas zaživela?

Dijakovi so se morali pri iskanju ponudnikov lepot in dobrot na svoji tržnici precej potruditi. Poiskali so ljudi iz vse države, ki bi kupcem iz Kranja in njegove ožje ter širše okolice ponudili kar najpestrejši izbor blaga. Zavrteli so marsikatero telefonsko številko. Po drugi strani pa so jih ljudje tudi sami poiskali, ko so o načrtu zvedeli na spletu. Na kmetiji Glas iz Brestanice upajo, da bo vas res zaživela in da bodo na svoji stojnici v Kranju lahko prodali del dobrot s svoje sadjarske kmetije. Imajo kar 3500 jablan ter jagode, maline in breskve. Ponujajo jabolčni sok in kis ter krhlje, obenem pa tudi cviček in še kaj. Hči Ana ima zdaj v Kranju najeto sobico, da bo lahko vsak dan hitro na delovnem mestu, od doma pa bodo trikrat na teden pripeljali vse, kar bo treba. Na domačiji so namreč trije šolani otroci – in vsi trije brez službe. Moči so v domači vasi združili recimo pekarna Ogrex in perutnina Jeraj. Tako na isti stojnici prodajajo kruh in pekovske izdelke ter jajca in testenine. Marsikdo bo na tržnici vesel kmetije Šorli iz Renč, ki vabi s hruškami in kiviji, za zdaj tudi še s kakiji. Prav te dni bodo začeli izdelovati kivijev sok, dobra vinska kapljica pa je na tej kmetiji tako in tako doma. Iz Bohinja prihajajo mleko in mlečni izdelki, siri ter domače mesnine, v Sv. Juriju ob Ščavnici je doma vinogradniška in vinarska kmetija Kolmanič ... 
Domači vasi na pot lahko zaželimo samo vse najboljše in morda v kakšnem drugem koncu domovine kakšnega posnemovalca, če se takšnega velikopoteznega koraka ne bodo lotili morda celo Dijakovi sami.

Deli s prijatelji