NEPLAČANA NAJEMNINA

Dolžnike terjajo kar na grobovih

Objavljeno 04. junij 2016 23.05 | Posodobljeno 04. junij 2016 23.05 | Piše: Boštjan Fon

Na Blejski Dobravi iščejo neplačnike s tablicami, zapičenimi v zadnja počivališča.

Nekdo je v jezi obvestilno tablico zagnal stran od groba. Foto: Boštjan Fon.

JESENICE – Prišleki na pokopališče Blejska Dobrava, ki leži par kilometrov od Jesenic in je zadnji dom meščanov železarskega mesta ter prebivalcev okoliških zaselkov, so bili pred dnevi priča nenavadnemu dodatku na nekaterih grobovih. Plastične tablice, ki so bile zapičene v grobove ali tik ob njih, so pozivale najemnike, naj se oglasijo v uradu pogrebne službe.

»Sporočilo na tej tablici nedvoumno nakazuje na to, da se ni plačalo najemnine, in s tem so taki, ki imajo tablice zapičene v grobove, postavljeni v znatno sramoto pred tistimi, ki obiskujejo sosednje grobove, in drugimi,« nam je povedala ena od najemnic in dodala: »Zagotovo obstajajo drugačni načini, od uradnih pozivov do sodne izterjatve dolga, ne pa takole skrunjenje grobov, ki so si jih privoščili iz javnega komunalnega podjetja Jeko-in Jesenice. Ovešati neke pozive, kjer jasno in nedvoumno piše, da se je treba oglasiti v pisarni zaradi najemništva, in to po grobovih svojcev, je skrajno nedopustno. Sramota!« Šli smo po pokopališču Blejska Dobrava in začeli šteti plastične obvestilne tablice. Ko smo jih našteli več kot petdeset, smo prenehali. Videli smo odstranjene tablice, nekdo jo je zagnal kar med spomenike. Obiskovalci pokopališča so tako nedvoumno pokazali svojo voljo.

Iščejo čim bolj človeško rešitev

Podali smo se v urad pogrebno pokopališke službe javnega komunalnega podjetja Jeko-in, ki je ob vhodnih stopnicah na pokopališče. Uslužbenec podjetja Rok Lehner nam je prijazno povedal, da najemnina za grob na njihovem pokopališču znaša 27,70 evra na leto. »Opomine za neporavnane račune pošiljamo redno na nam dostopne naslove,« je še povedal, nato pa je besedo povzela Dunja Murn, operativna vodja pogrebne in pokopališke službe pri podjetju Jeko-in Jesenice: »Pozive k plačilu pošiljamo najprej na naslove, ki so navedeni v najemnih pogodbah, ki jih hranimo v našem arhivu. Če pošta pride nazaj, torej da je nihče ne prevzame, poskušamo prek pristojne upravne enote dobiti naslovnika. Šele po dveh ali treh letih se začne postopek za odvzem oziroma prekinitev najemne pogodbe, čeprav bi ga lahko izvedli že prej.« Murnova nam je povedala, da poskušajo najti čim bolj človeško rešitev za vpletene: »Prekinitev najemne pogodbe in odvzem groba sta dejansko grozna zadeva, ne le za najemnike grobov, tudi za nas. Poskušamo najti neko rešitev. Poglejte, recimo, upokojence, vemo, da imajo nizke pokojnine, pa če se oglasijo pri nas, jim poskušamo pomagati tako, da vsoto najema groba razdelimo na pol ali na tri dele, samo zato, da bi jim bilo plačilo lažje, da bi zmogli.« Slišali smo, da so obvestilne tablice namestili na grobove, pri katerih so izčrpali vsa razpoložljiva sredstva za stik s katerim od sorodnikov ali bližnjih pokojnika, ki bi prevzel plačilo najemnine za zadnje počivališče bližnjega. »Tablice so nameščene po grobovih, za katere niso poravnane najemnine za tri do pet let nazaj. Verjamemo, da so ljudje jezni, tudi mi nismo za skrajne ukrepe, toda kaj naj še storimo? Zemljišče ni naše, mi smo le upravitelj pokopališča Blejska Dobrava, v najemu ga imamo od občine Jesenice. Najemnike grobov moramo na neki način opozoriti, da poravnajo zaostale obveznosti. Ko so podpisali z nami pogodbo o najemu groba, so se obvezali, da bodo poleg urejanja zanj plačevali najemnino,« razlaga operativna vodja pogrebne in pokopališke službe.

Izvedeli smo, da se po sklepu o odvzemu groba odstrani robnike ter spominska plošča, ki se jih hrani v skladišču še pol leta. »Pri žarnih grobovih je malce lažje, bolj težavno je pri klasičnih grobovih, torej tam, kjer je bil pokop pokojnega s krsto. Ko se odstrani spominsko obeležje in ostalo, kar je na grobovih, mora biti prostor še deset let nedotaknjen. Vanj ne smemo pokopati drugega umrlega, in res se takih predelov ne dotikamo,« nam je razložil pokopališki uslužbenec Anže Habjan. »Ljudje nam očitajo, da smo z namestitvijo tablic šli čez spoštovanje, čez pieteto do umrlih, in se jezijo na nas. Toda je morda slika drugačna?« se vpraša vodja pogrebne in pokopališke službe pri podjetju Jeko-in Murnova: »Kakšna pa je pieteta svojcev in bližnjih do umrlih, ki so jim za časa življenja obljubili, da bodo skrbeli za njihove zadnje tihe domove po smrti?«

Deli s prijatelji