UKREPI

Dolgove bodo odpisali 100.000 Slovencem

Objavljeno 16. julij 2015 15.30 | Posodobljeno 16. julij 2015 15.30 | Piše: STA, Mo. S.

Odpisovali bodo dolgove, ki so nastali pred letom 2014. Kdo vse bo lahko zaprosil za odpis?

LJUBLJANA – Državni zbor (DZ) bo v petek po nujnem postopku odločal o predlogu zakona o pogojih za izvedbo ukrepa odpusta dolgov. Če bo sprejet skupaj z dopolnili, bo upnikom in dolžnikom omogočil sporazumen odpis dolga brez davčnih posledic. V ponedeljek pa bodo vlada in upniki sklenili sporazum o izvedbi odpusta dolgov, so danes povedali na ministrstvu za delo.

Podjetja, ki bodo odpisala dolg, po predlogu ne bodo plačevala DDV, posamezniki pa ne akontacije dohodnine, je novinarjem danes povedala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. Kot je dejala, bodo odpisovali dolgove, nastale pred letom 2014. Sporazum o odpustu dolga bo lahko sklenjen med 1. avgustom letos in 31. januarjem 2016.

Potencialnih upravičencev je 100.000

Za odpis dolga bodo lahko zaprosili dolžniki, ki so bili kadar koli v obdobju od 1. januarja do 30. junija prejemniki denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka, veteranskega dodatka ali otroškega dodatka iz najnižjih treh dohodkovnih razredov.

Dolžnik je tudi t. i. povezana oseba, torej oseba, navedena v odločbi o pravici do denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka oziroma otroškega dodatka in katere dohodki in premoženje se upoštevajo pri ugotavljanju materialnega položaja v skladu z zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Potencialnih upravičencev za odpis dolga je približno 100.000, je dejala ministrica.

Meja: milijon evrov

V projektu bodo sodelovala podjetja energetike, elektropodjetja, upravniki, zavarovalnice in banke. Kot lastnice komunalnih podjetij, vrtcev in osnovnih šol bodo sodelovale občine. Finančna uprava RS bo upravičencem odpisovala zneske do 50 evrov, denimo denarne kazni za prometne prekrške ali znesek dohodnine. Odpisovali se bodo tudi preveč nakazani socialni prejemki, tako denarna socialna pomoč, otroški dodatek in varstveni dodatek. Najvišji znesek, ki ga za odpis dolgov lahko porabi država, je milijon evrov, zato bo eden od kriterijev za odpust dolga tudi vrstni red vlog. Država, podjetja in občine se bodo o tem, koliko dolga bodo odpisali posamezniku, lahko odločili sami.

Odpust dolgov je del vladnega projekta pomoči najšibkejšim, katerega del je tudi pomoč deložiranim družinam in posameznikom ter nedotakljivost socialnih prejemkov v postopkih izvršbe. Reševanja problematike deložiranih družin so se lotili skupaj z Rdečim križem Slovenije, Slovensko karitas in Zvezo prijateljev mladine Slovenije ter republiškim stanovanjskim skladom. Deložirani bodo lahko začasno nastanjeni v 12 nezasedenih stanovanjih sklada v Ljubljani in drugih krajih Slovenije. V vladni projekt pomoči najšibkejšim sodi tudi novela zakona o izvršbi in zavarovanju, po kateri so denarna socialna pomoč, varstveni, otroški in pod določenimi pogoji veteranski dodatek izvzeti iz izvršbe.

Deli s prijatelji