BREZ PODPORE

Dolgov ne bodo odpisovali po Mesečevo

Objavljeno 28. maj 2015 22.34 | Posodobljeno 28. maj 2015 22.34 | Piše: T. L.

Iz vlade sporočajo, da se zavedajo težke situacije, v kateri so državljanke in državljani, sicer pa že od februarja pripravljajo ‘širši dogovor‘. Kdaj bo zaživel, še ni znano.

Facebook je seznanjen tudi z aktualnimi dogodki

LJUBLJANA – Vlada Mira Cerarja je na današnji seji sprejela mnenje k predlogu zakona o enkratnem odpisu dolgov in ga posredovala državnemu zboru (DZ). Predloga zakona o enkratnem odpisu dolgov, ki so ga pripravili v poslanski skupini ZL, ne podpira.

Kot sporočajo iz vlade, se zavedajo težke situacije, v kateri so državljanke in državljani, zato že od februarja pripravljajo širši dogovor med različnimi déležniki o odpisu dolgov, rešitve na področju deložacij in ureditev problematike zaračunavanja stroškov, povezanih z vpogledom v tekoče račune prebivalcev. Obljubljajo, da bo dogovor med vlado, podjetji, občinami in humanitarnimi organizacijami podpisan v kratkem.

Ker je odpis dolgov enkraten dogodek in ne nudi dolgoročne rešitve, bodo evropska sredstva iz nove finančne perspektive namenjena tudi aktivaciji prejemnikov socialnih transferjev, njihovi celostni obravnavi in oblikovanju sistema ustreznih programov socialne aktivacije. Ob izvedbi aktivacijskih programov bo poudarek na izhodih iz programov aktivacije, s katerimi se želijo doseči čim večje približevanje trgu dela in čim trajnejše oblike dela za najranljivejše skupine. Oblikovani bodo tudi preventivni programi, kot je program finančnega opismenjevanja ranljivih skupin za pomoč pri obvladovanju finančnih vprašanj ter prezadolženosti posameznikov in gospodinjstev.

Deli s prijatelji