GOLJUF

Dolga ni vrnil, ker si je 
izposojal neprišteven

Objavljeno 21. april 2015 19.00 | Posodobljeno 21. april 2015 19.00 | Piše: Maja Kepic

Brane Štucin in Gregor Kordiš sta podjetniku Samu Kunaverju posodila 77.500 evrov.

»Sem na rehabilitaciji v toplicah, popolnoma sem izčrpan,« se brani Kunaver, obsojen na dve leti in osem mesecev zapora.

LJUBLJANA – Samo Kunaver je v poslovnih krogih znano ime, njegovo podjetje Avtomarket, ki se je ukvarjalo s preprodajo avtomobilov, je med drugim sodelovalo tudi z Alešem Čepinom, nekdanjim možem razvpite starlete Urške Hočevar Čepin. V Avtomarketu, ki je šel pred nekaj meseci v stečaj, je nekoč kot vodja servisa delal Gregor Kordiš. »Ko je podjetje leta 2006 zašlo v težave, me je Kunaver, ki je bil takrat moj šef, prosil, naj mu posodim nekaj denarja. Dogovorila sva se za 27.500 evrov, ki bi mi jih moral vrniti do aprila 2008. Pa mi jih do danes še ni.« A tu se zgodba pravzaprav šele začne.

Kordiš je vložil tožbo na Okrožnem sodišču v Ljubljani. Ni bil edini. Za še večjo vsoto – 50.000 evrov – je začel Kunaverja v istem obdobju namreč pravno preganjati še en upnik, Brane Štucin. »Kunaverja sem spoznal pred leti, ko je moje podjetje, ki se ukvarja s prodajo avtomobilskih delov, sodelovalo z njegovim Avtomarketom. Poslovno, to moram reči, smo prva leta dobro sodelovali. In ko me je 2009. prosil, naj mu posodim denar, da poravna neke račune, zaradi katerih je ogroženo njegovo podjetje, sem mu – predvsem zaradi dobrih izkušenj – ugodil. Seveda takrat še nisem vedel, da si izposoja denar na vseh koncih in krajih. Podpisala sva papirje, s katerimi se je zavezal, da mi 50 tisočakov z obrestmi vred vrne v dveh letih. Pa mi jih ni.«

Prodajal zastavljene avtomobile

Štucin pa Kunaverja preganja zaradi še ene goljufije. »Od Avtomarketa sem leta 2007 kupil dva avtomobila, opla in protona. Ko sem na blagajni v omenjenem podjetju poravnal račun, je vse izgledalo okej. A ko sem ju pozneje hotel registrirati, so me opozorili, da ju ne morem. Zaradi dolgov, ki jih je imel Kunaver, sta bila oba namreč – zastavljena!«

Zanimivo je, da smo o zelo podobnem primeru v Slovenskih novicah pisali že septembra 2011. Takrat sta nam svojo zgodbo zaupala zakonca Filipčič iz Lepene. Kunaver je Dragu in Tatjani prodal hondo. Vzela sta jo na lizing, in ko sta jo ravno odplačala, je na lepem nista mogla več registrirati, saj je šla – tako kot v Štucinovem primeru – v stečajno maso podjetja Avtomarket. »Policisti so mi vzeli tablice, jaz pa sem ostal brez vozila, ki sem ga pošteno odplačal in ki ga nujno potrebujem, saj sem bolan in se moram na preglede voziti v 30 kilometrov oddaljeni zdravstveni dom.« Ker za odvetnike ni imel denarja, se je poskušal Filipčič s Kunaverjem zunajsodno poravnati. »Mesece me je vlekel za nos, ko sem ga klical, mi je celo dejal, da je denar že nakazan, a vse je bila samo laž.«

Izgovarjal se je na neprištevnost

Seveda ostaja vprašanje, ali bodo Kunaverjevi upniki, opeharjeni za več deset tisoč evrov, sploh kdaj videli svoj denar. Kordiš in Štucin menita, da – ne. Dobila sta vsaj majhno zadoščenje: pred dobrim tednom je bil nekdanji lastnik Avtomarketa na ljubljanskem okrožnem sodišču spoznan za krivega, obsojen je na dve leti in osem mesecev zapora.

»Tožbo na prvostopenjskem sodišču sva sicer dobila že lani, a se je Kunaver s svojimi odvetniki nanjo pritožil, češ da je neutemeljena,« pojasnita sogovornika. Razlog? Kot smo tega v Sloveniji pravzaprav že vajeni, se je skliceval na neprištevnost. Kot je razvidno iz sodbe, ki sta nam jo med pogovorom pokazala, se je nekdanji lastnik Avtomarketa izgovarjal, da je bil v času, ko si je izposojal denar – anksiozno depresiven.

Kordiš in Štucin mu nič več ne verjameta, niti tega ne, da je bankrotiral, pred nekaj meseci je namreč razglasil osebni stečaj. »To je storil le zato, da mu nikoli ne bi bilo treba vrniti izposojenega denarja. Upnikov je ogromno. Nekaj nas je spregovorilo na glas, bog ve, koliko je tistih, ki po tiho še upajo, da bodo svoje kdaj dobili nazaj.« Čeprav nam je Kunaver v telefonskem pogovoru zatrdil, da nima nobenega premoženja in da je stanovanje na Glavarjevi v Ljubljani, v katerem živi, ženino, Kordiš in Štucin menita drugače. »Slišala sva, da ima nepremičnine na Hrvaškem in Cipru. V tujini naj bi imel odprte tudi račune, a jih pred našim sodstvom uspešno skriva. Pa saj to za Slovenijo ni nič čudnega, takšno nategovanje ljudi je pravzaprav postalo že pravi nacionalni šport!« ogorčeno skleneta sogovornika.


Kunaver: Hudo mi je, zelo sem bolan!

Sama Kunaverja smo poklicali za komentar. Oglasil se nam je iz toplic, kjer, kot pravi, okreva po težki operaciji srca, ki naj bi jo prestal pred mesecem in pol. »Zelo hudo mi je, zelo sem bolan,« nam je zatrjeval po telefonu in še: »Zelo nehumani boste, če me boste v takšnem stanju dali v javnost.« Na vprašanje, ali je humano opehariti ljudi, pa ni imel pravega odgovora, le še enkrat je zastokal: »Sem na rehabilitaciji v toplicah, popolnoma sem izčrpan.«


Na kant spravil še znanega igralca

Ko smo pobrskali po našem arhivu, smo v zvezi s Samom Kunaverjem naleteli na še eno zgodbo. Aprila lani smo pisali o igralcu Kondiju Pižornu, najbolj znanem po vlogi Mirana Podrepnika iz serije TV Dober dan. Kunaver je junija 2006 Pižornu prodal nepremičnino v Tržiču. Stavba, ki je bila ob nakupu v razsulu, Pižorn pa jo je potem obnovil s sredstvi iz lastnega žepa – vanjo je vložil okoli 200.000 evrov –, je bila, kot se je izkazalo, last Hypo Leasinga, banke, pri kateri je bil zadolžen nekdanji lastnik Avtomarketa.

Povrhu je bila hiša, v kateri je Pižorn odprl gostilno Sluga in okrepčevalnico Pri Švejku, črna gradnja. Osem let sta se igralec in njegova žena Zinka borila z birokratskimi mlini, da sta pridobila vsa potrebna dovoljenja, ta pa so seveda spet zahtevala velik finančni vložek. Kondi je bil pred enim letom, ko smo se pogovarjali z njim, tako obupan, da je prek našega časopisa javno sporočil, da bo šel gladovno stavkat, grozil je celo, da se bo izstradal do smrti. Tako daleč k sreči ni šlo, bil pa je prisiljen zapreti gostilno. Kot smo neuradno izvedeli, naj bi opremo iz lokala, ki jo je, kot rečeno, kupil z lastnim denarjem, zdaj po delih prodajal na Bolhi. Okrepčevalnico Pri Švejku je, kot nam je še sporočil vir, dal v najem, tako da se s tem vsaj nekako preživlja.

 

Deli s prijatelji