HOYER TRIO

Dolenjski godec pionir
 ameriške polka glasbe

Objavljeno 11. april 2015 18.33 | Posodobljeno 11. april 2015 18.33 | Piše: Simona Fajfar

Matija Arko, v Ameriki znan kot Matt Hoyer, je bil vodilni član priljubljenega Hoyer tria.

V Hoyer triu so združili precej neobičajne inštrumente: harmoniko, bendžo in kitaro. Foto: Simona Fajfar

RIBNICA – Letos se spominjamo 45-letnice delovanja enega od treh velikanov slovenske narodno-zabavne glasbe, Franca Miheliča, ki je iz Sodražice. Toda zibelka suhe robe – kar Sodražica je – ima še enega glasbenega pomembneža, ki pa je veliko bolj znan čez lužo, v Ameriki. To je Matt Hoyer oziroma Matija Arko, ki s svojim Hoyer triom velja za pionirja oziroma starega očeta današnje ameriške polka glasbe.

»Hoyer trio je bila skupina, ki je postavila temelje polke glasbe. Ta glasba je postala izjemno popularna, celo bolj kot rock'n'roll v šestdesetih,« pravi Drago Kunej z Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU, ki je skupaj z Rebeko Kunej raziskoval delo in življenje slovenskega godca, ki je polko prenesel v Ameriko in dosegel njeno vsesplošno popularnost.

Podatki so zgovorni: Hoyer trio je leta 1924 posnel prvo ploščo, potem pa so jih v vsega petih letih posneli skupno 99. Skupina je bila v tem času neverjetno delavna, saj so posneli po 20 plošč na leto, kar je številka, ki je zavidljivo visoka tudi po današnjih merilih. »Imeli so tudi čez 2000 izvodov prodanih plošč, kar je bilo za tisti čas ne le veliko, ampak ogromno,« pravi Drago Kunej. Nekaj plošč – nekatere hranijo v njihovem inštitutu – je izšlo tudi v prevodih, v poljskem, hrvaškem, celo švedskem jeziku.

Doma so rekli Pri Hojerju

Matt Hoyer se je rodil kot Matija Arko leta 1891 v Sodražici, natančneje v Ravnem dolu oziroma v njegovi okolici. Bil je nezakonski otrok, domačiji pa se je reklo Pri Hojerju. Njegova mati se je kmalu poročila s Simončičem in kmalu umrla, tako da je odšel 13-letni Matija s krušnim očetom v Ameriko. Tam je nadaljeval delo, ki se ga je izučil že v Sloveniji, bil je glasbilar. Izdeloval, popravljal in uglaševal je harmonike.

Njegov oče se je znova poročil, Matija pa je verjetno okoli leta 1919 z dvema polbratoma – Frankom in Edom Simončičem – ustanovil skupino. V zgodnjih začetkih so bili Matthias Arko, pozneje sta Matt in Frank igrala pod imenom Simončič brata, nazadnje pa so zasloveli kot Hoyer trio. »Hoyer trio je pustil neizbrisen pečat med Slovenci izseljenci in tudi pri drugih slovanskih in neslovanskih narodih, ki so povzeli njegovo glasbo,« pravi Drago Kunej.

Matija je v triu igral harmoniko, Frank bendžo, Ed kitaro, občasno pa tudi kromatično harmoniko. Skupina se je kmalu uveljavila in postala zelo priljubljena. Njihovo glasbeno delovanje je usmerjal predvsem Matija, ki je za skupino prirejal ljudsko glasbo, občasno pa jo je tudi sam skladal. Pogosto se je spominjal domovine, kar kažejo tudi naslovi skladb: Ribenška polka, Vesela Urška, Triglavski valček, Štajerska, Coklarska koračnica itd.

Slovenska glasba s prvinami jazza

Matt Hoyer s Hoyer triom spada med tiste izvajalce, ki so začeli nov slog polka glasbe in dosegli izjemen uspeh. Harmoniko se je naučil igrati zelo dobro, igral je diatonično in tudi 120-basno kromatično, pri čemer je razvil samosvoj način igranja. Bil je eden prvih prepoznavnih slovenskih godcev na diatonično harmoniko v ZDA.

V Hoyer triu so združili precej neobičajne inštrumente: harmoniko, bendžo in kitaro. Slovenski tradicionalni glasbi so dodali primesi jazza in druge popularne glasbe, kar je bila takrat zmagovita kombinacija. »Ko sem poslušal prvo ploščo Hoyer tria, je glasba zvenela zelo domače, a obenem nekako drugače,« pravi Drago Kunej.

Matija Arko med slavnimi

Nastopi in gramofonski posnetki Hoyer tria niso bili le zelo priljubljeni, ampak so vplivali tudi na naslednje generacije slovenskih izvajalcev polka glasbe v ZDA. Matt Hoyer je za izjemen prispevek k razvoju slovenske polka glasbe prejel nagrado za življenjsko delo, ki jo podeljuje The National Cleveland-Style Polka Hall of Fame v Clevelandu.

Matt Hoyer oziroma njegov trio je prenehal snemati leta 1929. Niso se hoteli vključiti v združenje glasbenikov, ki je v začetku tridesetih let 20. stoletja snemanje plošč pogojevalo s članstvom. Poleg tega je jeseni 1929 borzni zlom povzročil veliko gospodarsko depresijo, čemur je sledilo občutno zmanjšanje potrošnje in produkcije, to pa se je videlo tudi na tržišču gramofonskih plošč. Snemanje je postalo za Hoyer trio predrago, vendar so še vedno igrali na prireditvah, porokah in drugih zabavah.

Po letu 1936, ko sta se Frank in Ed Simončič izselila iz Clevelanda, je Matija v Hoyer trio vključil sina Teddyja. Skupaj sta igrala do začetka Matijeve bolezni leta 1959. Umrl je kmalu zatem, star 69 let. Heinie Martin Antoncic, dekan ameriško-slovenskih radio napovedovalcev, je njegov pomen strnil v en stavek: »Matt Hoyer je bil George Washington med slovenskimi polka glasbeniki!«

Deli s prijatelji