DELOŽACIJA?

Dolenjskega Elvisa lahko ceste reši samo ženska

Objavljeno 03. februar 2015 09.36 | Posodobljeno 03. februar 2015 09.36 | Piše: Drago Perko

Po očetovi smrti Elvis Aaron Virc živi v njegovi hiši, dedovanje še ni urejeno.

V domači kuhinji Foto: Drago Perko

TREBNJE – Želje so eno, realnost pa včasih postreže povsem nekaj drugega. Enainštiridesetletni Trebanjec Elvis Aaron Virc (pred preimenovanjem je bil Marko Virc) pa upa, da bo zmagala njegova pravica. »Tako ne morem več živeti. Sem najbogatejši klošar, 14 let sem beračil po celi Sloveniji, danes ne morem več. Kolena imam povsem uničena,« nam začne razlagati svojo zgodbo v solidno urejeni stanovanjski hiši v Trebnjem na Tomšičevi 11. Lokacija je eminentna, a Elvis danes nima denarja, da bi hišo vzdrževal. Kljub skromnim prihodkom (od socialne dobi 450 evrov) mu je uspelo v treh letih v hiši tudi nekaj prenoviti. »V obnovo sem vložil 13.000 evrov, imam vse račune, vse lahko dokažem!« odločno doda. Sediva v kuhinji, kjer je hladno. Nekaj življenja daje le električni grelnik, zmanjkalo je olja za centralno, v nekaj dneh bo poskušal zakuriti na drva. Če ga ne bodo prej deložirali …

Reši ga ženska

»Grozijo mi! V najkrajšem možnem času bom moral ven! In to iz hiše, katere edini dedič sem,« hiti pojasnjevati. Oče Ludvik je umrl 12. aprila 2009. Mati je v domu, a z njo nima pristnega odnosa niti ga ni imel. Po Elvisovih besedah je oče napisal oporoko in hišo zapustil njemu, a sta se potem našla sprva še dva brata, danes pa je dedičev za hišo že 15. »Sodišče mi je vzelo pravico do lastništva, hišo želijo prodati. A tega ne morejo narediti, ker mi je uspelo, da sem dediščino zamrznil.« Kako bo jutri, ne ve. »Nimam kam. To je moj dom, tu biva duša mojega človeka, z balkona pa imam vrhunski razgled,« nas povabi na svež zrak. Da bi preprečil deložacijo, je Elvis prišel na idejo, da si najde družico. »Položaj je preprost – na Tomšičevo 11 v Trebnje naj takoj pridejo živet do tri osebe, ki se morajo vpisati na upravni enoti, na moj naslov za stalno prebivališče. Jaz pa od njih potrebujem le to, da mi dovolijo, da do konca življenja bivam na tem naslovu,« Elvis razkrije svojo pogruntavščino. K sebi bi sprejel le žensko, lahko tudi z otrokom, moških ne sprejme, ženska, ki bi prišla, pa ne sme krasti. Letake z vabilom na svoj dom je polepil po Trebnjem, vsebina pa je preplavila Slovenijo. »Dvajset kandidatk se je javilo, zdaj se bo treba odločiti,« nadaljuje Elvis, ki mu je Center za socialno delo Trebnje (Elvis jih tudi toži) dodelil skrbnika. Zakaj taka odločitev, pojasnijo kar na centru.

CSD: Hiša še vedno v očetovi lasti?!

»Imenovani je upravičen do trajne denarne socialne pomoči ter do varstvenega dodatka. Njegove navedbe, da mu je center za socialno delo po naročilu sodišča odvzel vse premoženje kot edinemu dediču po očetu in ga prodalo, denar pa dalo samemu sebi, tako da zdaj nima več kje stanovati, ne držijo. Lastništvo na hiši, v kateri gospod stanuje, še ni urejeno. Hiša je še vedno v lasti njegovega pokojnega očeta ter zapuščinski postopek še ni končan. Lastništvo hiše, v kateri gospod Elvis živi, lahko preverite v zemljiški knjigi, ki je javna in dostopna vsej javnosti. Naj pojasnimo, da se skrbnika lahko imenuje osebi, ko strokovnjak psihiatrične stroke oceni, da je oseba v takšnem psihofizičnem stanju, da zaradi zaščite svojih interesov in koristi potrebuje skrbnika. Namen skrbništva je, da se zaščitijo premoženjske in druge pravice ter koristi varovanca. Skrbnik mora v raznih postopkih vedno delati v korist varovanca, zato ga center tudi nadzoruje,« Martina Plazar, direktorica Centra za socialno delo Trebnje, pojasni drugo plat zgodbe.

Napoveduje revolucijo ljubezni

Elvis je posebnež, takega je družba tudi sprejela. Na Dolenjskem in v okolici je lep čas veljal za izvrstnega imitatorja kralja rock'n'rolla Elvisa Presleyja. »Elvis predstavlja ideale, vsak se mora zavzemati za njih. Če te ne vodi ljubezen, te vodi zlo!« pojasni, zakaj prav on, poduči pa nas, da je bil impersonator, ne pa imitator. »To zadnje zveni slabšalno.« Kdor je Elvisa poznal v mlajših letih, se rad spominja njegovega izvrstnega plesa in igranja kitare. Danes biva v svojem svetu, ljudem okoli sebe rad deli nauke. »Človeštvo bo propadlo. Brez revolucije ni rešitve,« trdi zagovornik vsega lepega. Tudi zato obožuje blondinke, poročen ni bil nikoli, sanja pa o ženi in 12 otrocih. Vizualno mu je blizu Jezus Kristus, pri ženskah pa stavi na Marilyn Monroe, Grace Kelly in Liso Kudrow. Ko razkrije to, se vrne k osnovni ideji, ki nam jo želi predstaviti: »Želim si revolucijo ljubezni. Rad bi zbral ljudi, potrebujem spletno stran, da se povežemo v skupnost. Spodaj v hiši bomo imeli sestanek. Te ljudi bi rad zbral iz vse Slovenije, da udarimo z ljubeznijo v središče v Ljubljano, da prevzamemo oblast iz rok teh kriminalcev.« Izdelal je tudi zastavo Združenega kraljestva pametnih, lepih in sposobnih.

Napoleonova linija

Hiša, v kateri biva, je urejena in pospravljena, največ časa pa preživi v dnevni sobi in za pisalno mizo. Med letoma 1991 in 2008 je ustvaril obsežen opus pisnih in videodel. Napisal je 17.000 strani, za 85 knjig po 200 strani. Na 2400 straneh je strnil strokovno znanstveno knjigo z naslovom Zakoni človeštva. Ustvaril je tudi 380 štiriurnih filmov, od tega jih 60 posnel z lastno kamero. Trdi, da dopusta v zadnjih 24 letih ni imel. Delal je v petek in svetek, vsako nedeljo in soboto. V tem času mu je uspelo sestaviti tudi rodovnik, ki je po njegovih besedah stal 10.000 evrov in vsebuje 100.000 fotografskih informacij. Prišel je do podatka, da je prvi Virc (torej njegov prednik) prišel na območje Slovenije leta 1797, menda naj bi bil celo v Napoleonovem spremstvu. Danes pa ima Elvis sorodnike tudi v Združenih državah Amerike, nekaj se mu jih je celo javilo, ko jim je pisal. Danes se bori za svojo eksistenco. Mu bo uspelo? Reši ga lahko ženska!


Joka ob misli na sestro

»Čutim, kot da sva z Elvisom Presleyjem brata. Njegov brat dvojček je umrl že ob rojstvu. Večkrat so zato potem Elvisu rekli, da živi za dva,« pojasnjuje Trebanjec svojo duhovno vez s kraljem rock'n'rolla. Kaj pomeni živeti za dva, pa naš sogovornik izkuša tudi sam. »Imel sem sestro, ki pa je umrla v tragični nesreči na dolenjski avtocesti. Tudi jaz zdaj živim za dva … Super človek je bila,« poskuša končati misli, oči pa mu zalijejo solze žalosti.


Delal na POP TV z Jonasom

Elvis je pred beračenjem služil tolarje tudi v Ljubljani. Bil je sodelavec komercialne televizije POP TV, njegov šef je bil Jonas Žnidaršič, pozno v noč pa so snemali oddajo Brez zapor. »Snemali smo ponoči, prevoza nisem imel, od tistega denarja pa tudi nisem mogel živeti,« je pojasnil, kako je končal novinarsko kariero.

 

Deli s prijatelji