POGINILA JE

Dolenjska: sum na bolezen norih krav

Objavljeno 16. september 2015 15.16 | Posodobljeno 16. september 2015 15.17 | Piše: Mo. S.

Sum so postavili pri kravi cikaste pasme, skoteni 22. marca 2003.

S pašnika na cesto in v motorista (fotografija je simbolična)

LJUBLJANA – Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so danes z nacionalnega veterinarskega inštituta obvestili o sumu na bolezen BSE, torej na bolezen norih krav.

Sum so postavili pri kravi cikaste pasme, skoteni 22. marca 2003. Krava je poginila na kmetiji na Dolenjskem in so jo prepeljali na Veterinarsko higiensko službo (VHS) Novo mesto. Zadnji primer potrjene bolezni pri nas sicer sega v leto 2007.

Kmetija redila le njo

»UVHVVR je opravila epizootiološko poizvedbo in uvedla ukrepe za izkoreninjenje bolezni (prepoved premikov živali s kmetije in nanjo, določitev kohorte in zadnjih dveh potomcev). Iz epizootiološke poizvedbe je razvidno, da je krava v življenju zamenjala tri lastnike. Po trenutno znanih podatkih je kmetija, na kateri je žival poginila, redila samo to kravo. Kmetija, na kateri je bila žival skotena, pa trenutno redi 12 govedi,« so sporočili.

Krava v zadnjih dveh letih pred potrditvijo bolezni ni imela potomcev. »V krmni in rojstni kohorti so bile štiri živali. Ena od teh živali je še živa in je na kmetiji v Zasavju. Če bo bolezen potrjena, bo to žival v okviru ukrepov izkoreninjenja bolezni treba usmrtiti in neškodljivo odstraniti.«

Rezultate potrditvenih preiskav pričakujejo še danes. Če bodo pozitivni, bodo vzorce poslali v Veliko Britanijo, kjer bodo opravili dodatno diskriminatorno testiranje za razločitev, ali gre za klasično ali atipično obliko BSE. 

V Sloveniji zanemarljivo tveganje

Slovenija ima od maja leta 2013 status države z zanemarljivo verjetnostjo BSE. Ugotovljen sum na BSE sicer pomeni, da vzpostavljen sistem zgodnjega odkrivanja bolezni, ki ga izvajajo UVHVVR in z njo povezane službe, deluje in s tem zagotavlja varno okolje za rejce živali ter zagotavlja varovanje zdravja potrošnikov, še zatrjujejo pri UVHVVR.

Deli s prijatelji