ZA PREDSEDNICO

Dolenjska štoparka Fani v boj s Türkom, Pahorjem in Zverom

Objavljeno 01. avgust 2012 13.25 | Posodobljeno 01. avgust 2012 13.51 | Piše: D. P., A. L.

Vladi in poslancem bi plača znižala za pol.

Pokojna Fani Eršte.

LJUBLJANA – »Zelo sem vesela, ker se vas je toliko odzvalo vabilu,« je zbranih šest fotografov in kakšnih deset novinarjev nagovorila Fani Eršte, ki naj bi kandidirala za predsednico države na novembrskih volitvah. Še tik pred začetkom tiskovne konference, ki je bila sklicana ob 11.30, je sestavljala govor. Potencialna kandidatka za funkcijo predsednika republike je v primerjavi z doslej predstavljenimi pretendenti za predsednika izstopala predvsem s svojim neekskluzivnim modnim slogom. Nosila je namreč preprosto belo majico z napisom FANI. Fotografe je sicer vprašala, ali naj se pred objektive kako drugače nastavi, hkrati pa opozorila, da ne more vstati, saj ima bergle. Vsem prisotnim se je opravičila, da so jim postregli le z vodo: »V tem trenutku mi finance ne dovoljujejo, da kupim kaj drugega.«

Kampanjo bo plačala sama

»19 let že živim na cesti. Situacija v Sloveniji je slaba. Rada bi rešila Slovenijo,« je povedala Fani, ki je razložila, da bo do kandidature prišla s pomočjo podpisov državljanov na upravnih enotah. Prepričana je, da jih bo kar nekaj volilo zanjo. Napoveduje, da bo kampanja plačala sama: »Imam nekaj dobrotnikov. Kandidiram sama ... za to sem se odločila sama – ker se mi posmehujejo.«


Kdo je Fani Eršte

Rojena je bila pred 38 leti in 24 dnevi v Novem mestu. 19 let že živi na cesti. Ima opravljeno osnovno šolo, srednje pa ji ni uspelo končati. Trenutno živi v Ljubljani.

Znižanje plač vladi in poslancem za 50 odstotkov

V prvi vrsti se želi spopasti z romsko problematiko. Če ji uspe zasesti predsedniški stol, pa napoveduje znižanje plač v parlamentu in vladi za 50 odstotkov, letalski prevoz pa bi za politike odpadel. Namesto tega bi se vozili z vlaki. Erštetova poziva h koncu delitve na leve in desne, vlado in parlament pa, naj več sodelujeta.

Podpise bo začela zbirati 16. avgusta, to je po koncu dopustov. Napoveduje stojnice po vseh slovenskih mestih, simpatije ljudi pa bo pridobivala na zborovanjih.

Tudi sama veliko na vlaku

Sicer pa je Erštetova znana kot štoparka, njena življenjska zgodba pa je prej ko ne tragična. Večkrat je prav z avtoštopom že prepotovala Slovenijo, niso pa bili niti redki primeri, ko je po Ljubljani prosjačila. Velikokrat je bila opažena tudi na vlakih. Morebiti tudi zato predlaga, naj se politiki vozijo z njimi.

Deli s prijatelji