KMETIJA DOLENC

Dolenčeva šampionka v črno-beli izvedbi

Objavljeno 03. avgust 2014 18.41 | Posodobljeno 03. avgust 2014 18.40 | Piše: Boštjan Fon

Kmetija Dolenc v Vrbnjah pri Radovljici pripravila dan odprtih vrat.

Frizerski salon Pri veseli mukici Foto: Boštjan Fon

Kot seme mora tudi človek ob svojem času iz svoje lupine in pokazati, kaj zmore. Vrag je le v tem, da se na sončni strani Alp uspešnemu človeku redko poklonijo, dlan mu potresejo iskreno le taki, ki tudi sami v potu svojega obraza ustvarjajo zase in za naslednje rodove. Kmetija Dolenčevih v Vrbnjah, skrita za gorenjsko avtocesto, čeprav le streljaj stran na odseku pri Radovljici, je remek delo, umetnina v slogu forma viva, ki jo je začel ustvarjati dr. Anton Dolenc, nadaljujeta pa jo sinova z družinama in vnuki, tudi pravnuke imajo že pri hiši.

Trma, ki je podkrepljena obilno z znanjem, iznajdljivostjo, ter trdim delom, je kmetijo Dolenc postavila v vrh živinorejskih kmetij ne le na Slovenskem, za njih dobro vedo tudi daleč prek meja. Da, to so tisti, ki svojim kravam v hlevu vrtijo Mozarta, in preden vam usta ukrivi nasmeh ob tem začudenja vrednem podatku, nadaljujemo: na zadnji državni razstavi so Dolenčevi s kravami osvojili štiri naslove šampionk in rezervnih šampionk, tako pri privesnicah kot kravah druge laktacije. Predvsem Španija, Švica in Italija dajo veliko na lepe živali, ki živijo dolgo, s tem pa dajo več kot 100.000 kilogramov mleka. To, ne litrov, temveč kilogramov, je v navadi tudi pri Dolenčevih kravah, zato mednarodni sodniki menijo, da bi vse te štiri krave, ki so osvojile naslove na zadnji državni razstavi, zmogle Slovenijo umestiti ob bok velikih treh rejskih držav v Evropi. »Za naslove so zaslužni mladi rejci, vidi se, kako jih krave ubogajo. Živali so čutile vso pozornost, ko so jih dolgo pripravljali za razstavo in uspeh ni mogel izostati,« je povedal Klemen Dolenc, še preden se je začela predstavitev Dolenčevih krav, ki so pobrale štiri zvonce odličja na državni razstavi.

Mleko in mlečni izdelki iz pašne reje krav bolj okusni

Dan odprtih vrat njihove kmetije, vabila so poslali okoli stopetdesetim, a ker dober glas seže v deveto vas, se je na neformalnem druženju nabralo več kot tristo obiskovalcev, je za marsikoga pomenil imeti priložnost poglobljeno pogledati v način pridelave mleka krav s paše. Mestne srajce smo seveda začudenja polnih oči begali sem in tja, tisti iz stroke pa so poskušali prepoznati vsako pomembno podrobnost, ki bi jim lahko pomagala pri nadaljnjem delu.

Pomembno, predvsem nič kaj značilno za domorodno pleme Slovencev: pri Dolenčevih ne skrivajo pašnega načina govedoreje, ki je na moč uspešen. Še več, poskušajo pomagati, kot le zmorejo in znajo. In predvsem zato jih cenijo in spoštujejo. Da, kdor ima umazane dlani od poštenega dela, ne potrebuje belih rokavic, ker ima čiste roke kot svojo dušo.

Dogodek, ki ga je s strokovno, a tudi nevednim v vse skrivnosti živinoreje razumljivo povezovala doc. dr. Marija Klopčič, je bil zanimivo popotovanje skozi podatke, ki so se dotikali govedi črno-bele pasme, ki se prosto pasejo, ter njihovega mleka, zanj Klopčičeva med drugim pravi: »Paša je zelo pomembna, saj je učinek zelene krme, ki je pripeljan v hlev, manjši kot na paši. Sveže zelenje na paši vsebuje več vitamina E in A ter betakarotena kot konzervirana krma. Mleko in mlečni izdelki iz pašne reje krav so bolj okusni, prijetnega vonja in imajo bogato rumeno barvo, kar je viden dokaz večje vsebnosti karotenov v mleku pašnih živali.«

Domači Nejc Dolenc, mladi dami Petra Firm in Betka Čop ter navihani Rok Curhalek iz vrst mladih rejcev so pripeljali na ogled šampionke in da, gromek aplavz je bil dolgotrajen in iskren. Aplavdirali smo kravam, ker so bile resnično lepe, ali nemara ideji, ki so jo Dolenčevi udejanjili z desetletji trdega dela z obilico odrekanja, ki je nam, ko kupimo liter mleka v supermarketih, nepoznana? Ob govorih, ki so bili primerno kratki, se je na mize začelo postavljati domačih dobrot, da so se šibile pod njimi, in na dveh žarih se je omamno dišeče sukalo meso. Ne boste verjeli, a med mesnimi dobrotami smo imeli čast ugrizniti v prave olimpijske čevapčiče, saj jih je umetelno nad ognjem sukal nekdanji veslaški as Jani Klemenčič, dober prijatelj Dolenčevih.

Otvoritveni ples je pripadel mami in atu Dolenc, sledili so preostali ob živi glasbi, kdaj pa se je pester dan odprtih vrat v Vrbnjah končal, ne moremo zapisati. Ker imajo pri Dolenčevih vedno, za vsakega popotnika, ki ga prinese mimo, na stežaj odprta vrata, kjer vas pričakajo z iskrenim, kmečko poštenim stiskom dlani.

 

Osemdeset molznic

Na kmetiji Dolenc v Vrbnjah redijo osemdeset krav molznic in še enkrat toliko mladih živali. Privesnica Meri je stara več kot tri leta, enkrat je telila, oče je ameriški bik Ross, letos je postala rezervna šampionka v svoji kategoriji. Ima zelo lepo vime, visoko pripeto pod trebuh. Upati je, da bo prišla do 100.000 kilogramov pridelanega mleka v svojem življenju. Gre za optimalen tip privesnice, ki si je želi vsak slovenski rejec, in kot smo slišali med predstavitvijo, je to žival, ki se blešči, tako je urejena. Šampionka privesnic je Salta, njen oče je ameriški elitni bik Boto, načrtno uporabljan za vzrejo bikovskih mater. Gre za kravo velikega okvira, ima zelo lepo in obsežno vime z veliko kapaciteto. Dolžina seskov in njihova debelina je, kot si je želijo rejci. Meri in Salta začenjata mednarodno kariero, saj si pri Dolenčevih želijo, da bi ti dve kravi zastopali Slovenijo na prestižni evropski razstavi v Franciji čez dve leti. Krava Bina, ki je končala drugo laktacijo, se je skotila leta 2010, oče je ameriški bik Oton in je že telila. Zastopala je Slovenijo v Švici na evropski razstavi, na letošnji državni razstavi pa prejela naziv rezervne šampionke. Zanjo je priznani mednarodni sodnik Gabriel Blanco iz Španije dejal, da je krava izjemno dolga, rebra ima umeščena poševno proti vimenu, kar kaže izrazit mlečni karakter. Krava Siva je potomka slovneskega bika Bronka, ki je odrasel na kmetiji družine Mis, s katerimi so Dolenčevi povezani in so trdni družinski prijatelji. Je načrt snovanja obeh družin, po mamini strani je Sivin ded ameriški bik Phil. Prva laktacija je prinesla čez 9000 kilogramov mleka, s svojo zunanjostjo pa je prepričala sodnike na državni razstavi v Komendi. Siva ima idealno hrbtno linijo ob poševno postavljeni in razprti liniji reber. Doc. dr. Marija Klopčič je navrgla: »Krava se zna nositi in ji je to kar malo stopilo v glavo. Odlikuje jo vime velike kapacitete, ki na dan daje prek 60 kilogramov kakovostnega, neoporečnega mleka, bogatega z vitamini iz z optimalnim razmerjem maščobnih kislin.« Dodajmo še podatek, da so pri Dolenčevih do zdaj imeli več kot deset krav, ki so dale za časa življenja več kot 100.000 kilogramov mleka, in prvo kravo v Sloveniji, ki je presegla 130.000 kilogramov mleka, kar pomeni deset ton mlečnih beljakovin.

 

Deli s prijatelji