KRIZA

Dokumenti razkrili: Merklova ni imela pojma, kaj bi z Grčijo

Objavljeno 02. julij 2015 00.19 | Posodobljeno 02. julij 2015 00.21 | Piše: T. L.

To je jasno iz pogovorov nemške kanclerke Angele Merkel, ki ji je prisluškovala ameriška agencija NSA.

Angela Merkel je že vrsto let nepremagljiva.

BERLIN, ATENE – V javnost so pricurljali tajni pogovori nemške kanclerke Angele Merkel, ki so ji tajne ameriške službe leta prisluškovale, Wikileaks pa je zdaj vse skupaj objavil. Kot pišejo, ameriška Nacionalna varnostna agencija (NSA) ni vohunila le za nemško kanclerko, ampak tudi za drugimi visokimi predstavniki nemške vlade. Američani so mobilnemu telefonu kanclerke in drugih visokih vladnih predstavnikov prisluškovali od leta 2013. V igri so dokumenti, ki kažejo tudi na to, kaj je kanclerka mislila o Grčiji in kaj je o krizi govorila med obiskom Vietnama.

Odločna Merklova brez rešitev

Merklova je tedaj dejala, da ni prepričana, kaj bi lahko rešilo Grčijo, ali rezanje dolgov ali novi paketi finančne pomoči. Bala se je, da Grčija, tudi če bi ji odpisali del dolga, ne bi zmogla rešiti svojih problemov. Prav tako ni bila prepričana, da bi Grčiji pomagal prihod ekipe mednarodnih finančnih strokovnjakov. 

Drugače od Merklove pa je nemški finančni minister Wolfgang Schäuble podpiral idejo o rezu dela grških dolgov. Wikileaks je objavil, da so ameriške službe spremljale kar 69 telefonskih številk predstavnikov na nemških ministrstvih za finance, gospodarstvo in kmetijstvo. 

Z višjimi pokojninami od nemških kolegov

Kljub kaotičnim razmeram pred grškimi bankami, o katerih smo poročali,image pa menda le nekaj metrov stran od bank življenje poteka običajno. Grki imajo kljub krizi pokojnine na ravni najbogatejših držav EU. Povprečna mesečna pokojnina v Grčiji znaša 882 evra, medtem ko je nemška 760 evrov. Tudi pri minimalni plači so odstopanja: v povprečju bo Grk mesečno prejel 683 evra, Slovak pa 380 evrov.


Dvojna Ciprasova igra

ATENE – O najnovejšem predlogu Grčije so danes popoldne na telefonski konferenci razpravljali finančni ministri evrskega območja in soglasno odločili, da bodo pred nadaljnjimi pogovori počakali na rezultat nedeljskega referenduma.

Predsednik evroskupine Jeroen Dijsselbloem je pojasnil, da so se seznanili z novimi grškimi predlogi, vendar »glede na politično situacijo, zavrnitev prejšnjih predlogov, referendum, ki bo potekal v nedeljo, in nasvet grške vlade za glasovanje proti (pogojem za pomoč na referendumu) trenutno ne vidimo nobene podlage za nadaljnje pogovore«.

V prihodnjih dneh ne bodo potekali nobeni pogovori na ravni evroskupine niti med grškimi oblastmi in institucijami o predlogih ali finančnih dogovorih, je povedal Dijsselbloem. »Zdaj bomo preprosto počakali na izid nedeljskega referenduma in upoštevali njegov rezultat.«

Kljub nadaljevanju pogajanj in očitni želji grških oblasti po dosegi kompromisa pa je Cipras danes v težko pričakovanemu nagovoru državljanom vztrajal pri izvedbi nedeljskega referenduma o besedilu varčevalnega in reformnega programa za Grčijo. Grke je znova pozval, naj obkljukajo ne.

Grški premier trdi, da zavrnitev predlogov posojilodajalcev ne pomeni izstopa iz območja z evrom. Grčija namreč želi ostati v Evropi, se pa bo po referendumu grška vlada z mednarodnimi posojilodajalci začela pogajati na novo.

Posojilodajalci so od Grčije ob zadnjem ponujenem kompromisu zahtevali tudi, naj vlada državljane pozove h glasovanju za. Tako je vprašanje, kako se Ciprasov nagovor sklada s pričakovanji Evrope.

Državljani razklani

V najnovejši javnomnenjski anketi za grški časnik Efimerida je sicer 46 odstotkov Grkov napovedalo, da bodo na referendumu v nedeljo glasovali proti pogojem posojilodajalcev. Za je bilo 37 odstotkov vprašanih. Svet Evrope pa je opozoril, da referendum, ki je bil razpisan zelo na hitro, ne ustreza evropskim standardom.

Da območje z evrom lahko prenese učinke grške dolžniške krize, je zagotovil evropski komisar, pristojen za evro, Valdis Dombrovskis. Komisar sicer še vedno verjame, da je dogovor z Grčijo mogoč tudi pred iztekom novih rokov za vračilo dolgov. Dombrovskis meni, da bo nedeljski referendum pomemben politični signal. 'Da' bi po njegovem pomenil sodelovanje z Evropo.

Z evropskim komisarjem se je strinjala tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je poudarila, da »prihodnost Evrope ni na kocki«. Kanclerka je znova zavrnila možnost pogajanj z Atenami o novem rešilnem programu pred referendumom. (STA)

 

Deli s prijatelji