DOPIS BIVŠEGA ŠEFA

Dokument ne laže: Cerarjev Leben lagal vsaj štiri leta

Objavljeno 29. september 2014 12.17 | Posodobljeno 30. september 2014 09.21 | Piše: K. K.

Bojan Dobovšek je zaradi lažnivega Lebna izstopil iz Stranke Mira Cerarja.

En mesec po ustanovitvi stranke so zmagali na volitvah, slabe tri mesece po ustanovitvi zaradi Lebna (zadaj levo) stranka razpada.

LJUBLJANA – Državni sekretar na okoljskem ministrstvu Jure Leben je lagal vsaj štiri leta, priča dokument, ki smo ga našli na spletni strani vlade. Zaradi Lebna Stranka Mira Cerarja (SMC) že razpada, včeraj je izstop iz nje potrdil nesojeni notranji minister in ustanovni član stranke Bojan Dobovšek.image Portal 24ur.com poroča, da je Dobovšek izstopil prav zaradi opravičevanja Lebnovega lažnega magistrskega naziva.

Kaj bo danes rekla stranka?

Izvršni odbor SMC bo danes odločil o položaju državnega sekretarja iz vrst SMC na ministrstvu za okolje in prostor Jureta Lebna, na katerega letijo očitki glede njegovega magisterija. Leben je izrazil obžalovanje zaradi »nenamerne napake« ob prevajanju naziva. V Desusu in SD medtem pričakujejo, da bo SMC ravnala v skladu s svojimi načeli.

Koalicijski partnerji so o zadevi spregovorili pretekli teden. Vprašanje je odprl prvak Desusa Karl Erjavec, ki meni, da Leben ni ustrezen za ta položaj. Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, sicer iz kvote Desusa, je po četrtkovi seji vlade dejala, da so ti očitki Lebnu ob vsem delu na ministrstvu zanjo neprijetni.

Premier Miro Cerar po Erjavčevih besedah prav tako meni, da je to težava, zato Erjavec pričakuje, da bo SMC sprejela ustrezne odločitve, zlasti glede na to, kar so v SMC »govorili v času volilne kampanje«. Zaskrbljenost je pokazal tudi predsedujoči SD Dejan Židan, ki verjame, da se bo Cerar odzval »tako, kot je vedno govoril«.

Leben je sicer poudaril, da napako iskreno obžaluje. Kot je pojasnil, je odločbo pristojnega ministrstva, ki mu priznava drugo stopnjo visokošolskega izobraževanja, predložil vsem delodajalcem, a je »v nekaterih manj uradnih predstavitvah naziv neposredno prevajal v slovenščino kot magister oziroma magister znanosti«. Naknadno so ga, kot je dodal, opozorili, da bi v tujini pridobljeni naziv moral uporabljati natanko tako, kot je zapisano v odločbi: Master of Science, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske.

Medtem je v nedeljo portal 24ur.com poročal o indicih, da naj bi izvršni odbor SMC danes državnemu sekretarju Lebnu opravičil lažni magisterij. Ti pa naj bi bili neuradno tudi povod za izstop poslanca SMC Bojana Dobovška iz stranke. Dobovšek je sicer ob oblikovanju vlade že zavrnil kandidaturo za notranjega ministra in opozoril, da se je stranka odrekla nekaterim vrednotam, v katere so verjeli pred volitvami. STA

V galeriji si lahko ogledate dokument, ki je objavljen na spletni strani vlade, v njem pa direktor bivše vladne službe za podnebne spremembe Jernej Stritih na pobudo državljana odgovarja takole: »Mag. Jure Leben, zadolžen za energetiko in nove tehnologije v Službi Vlade Republike Slovenije za podnebne spremembe, je zadolžen za pripravo gradiva za vlado in bo tudi zadolžen za reševanje vašega predloga.«

Leben je bil sicer na mesto državnega sekretarja imenovan na prvi seji vlade Mira Cerarja,image štiri dni kasneje pa je že obljubljal, da bo povrnil preveč izplačane dodatke, a le za eno leto, ne za vsa štiri.image

Na vladno službo za komuniciranje smo naslovili vprašanji, od kdaj v kadrovskih evidencah Lebna vodijo pod znanstvenim nazivom magister in koliko je na račun znanstvenega naslova znašel mesečni dodatek, ki ga je zaradi znanstvenega naziva prejemal k plači.

Z ministrstva za kmetijstvo so nam pojasnili, da Leben kljub magistrskemu nazivu dodatka k plači zanj ni prejemal: »Med zaposlitvijo v službi vlade za podnebne spremembe, od 1. 5. 2010 do 31. 3. 2012, ter zaposlitvijo na ministrstvu za kmetijstvo in okolje, tj. od 1. 4. 2012 do 30. 4. 2013, g. Juretu Lebnu ni pripadal dodatek za znanstveni magisterij in se mu ta tudi ni izplačeval.«

Deli s prijatelji