ODPOVED

Dokončno, Frangež zapušča Cerarja

Objavljeno 22. april 2015 23.26 | Posodobljeno 22. april 2015 23.26 | Piše: STA, P. Pa.

Položaj zapušča s koncem aprila.

LJUBLJANA – Vlada je danes z mesta državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade razrešila Matevža Frangeža, ki je podal odstopno izjavo iz osebnih razlogov. Mandat mu bo prenehal konec meseca. Frangež je napovedal odhod z omenjenega položaja že v začetku marca, o tem smo poročali tukaj. image

Domen Bizjak je postal novi generalni sekretar v ministrstvu za javno upravo. Vlada ga je na to mesto imenovala za mandatno dobo petih let. Uradniki za položaj generalnega sekretarja se skladno z zakonom izbirajo na podlagi javnega natečaja. Posebna natečajna komisija naredi ožji izbor primernih kandidatov, nato pa predstojnik (v tem primeru je bil to minister za javno upravo) izbere po njegovem mnenju najprimernejšega in ga predlaga vladi v imenovanje, pojasnjujejo v sporočilu za javnost po seji vlade.

Vlada je na današnji seji tudi določila besedilo javnega poziva kandidatom za predstavnike ustanovitelja v nadzornem svetu Slovenske tiskovne agencije (STA), ki bo objavljen v uradnem listu in na spletni strani generalnega sekretariata vlade.

V skladu z zakonom o STA je nadzorni svet organ nadzora in je sestavljen iz petih članov. Državni zbor (DZ) na predlog vlade imenuje štiri člane nadzornega sveta, in sicer enega člana izmed strokovnjakov za medije, enega člana izmed ekonomsko-finančnih strokovnjakov, enega izmed pravnih strokovnjakov in enega člana izmed strokovnjakov za informatiko.

Vlada mora javni poziv objaviti najmanj šest mesecev pred iztekom mandata članov aktualnega nadzornega sveta. Mandat članov nadzornega sveta je štiri leta z možnostjo enkratnega ponovnega imenovanja. Prvi nadzorni svet je bil ustanovljen konec leta 2011, trenutno pa ga sestavljajo Marko Hočevar, Aleš Živkovič, Zlata Krašovec in Martin Mlakar, predstavnik zaposlenih pa je Aljoša Rehar.

Vlada je hkrati imenovala tudi komisijo za pregled prispelih vlog.

Deli s prijatelji