PSIHOLOGI

Dokazano: Otroci za skladen razvoj ne potrebujejo staršev obeh spolov

Objavljeno 21. marec 2012 12.27 | Posodobljeno 21. marec 2012 12.27 | Piše: S. J.

A nasprotnikov družinskega zakonika stroka ne prepriča.

Zakonik omogoča posvojitev biološkega otroka istospolnega para.

LJUBLJANA – Pred nedeljskim referendumom o družinskem zakoniku so se oglasili tudi v Društvu psihologov Slovenije (DPS). V DPS so posvojitev s strani istospolnih partnerjev osvetliti s strokovnega stališča. Prav tako se želijo ograditi od stališča posameznikov, ki so sicer tudi psihologi, vendar so njihova osebna prepričanja drugačna od DPS.

Društvo psihologov stališče oblikovalo na podlagi znanstvenih spoznaj

Ker v društvu zavračajo ideološko in moralistično presojanje novega predloga družinskega zakonika, so svoje stališče oblikovali na osnovi znanstvenih spoznanj. Večina raziskav je bila narejena v tujini, kjer je to področje družinskega življenja že dalj časa zakonsko urejeno, zato se ga lahko preveri tudi v praksi. Vse te ugotovitve in stališča potrjujejo usmeritve, nakazane v zakoniku.

V Društvu psihologov Slovenije upajo, da bo sprejetje predlagane zakonodaje prineslo večje spoštovanje človekovih pravic in širše sprejemanje drugačnosti v naši družbi.

Otroci za skladen razvoj ne potrebujejo staršev obeh spolov

Jasno je, da socialno okolje, v katerem odraščajo otroci v družinah z istospolnimi partnerji, sicer ni povsem istovetno socialnemu okolju, v katerem odraščajo otroci v družinah s partnerji  različnega spola, vendar znanstvena spoznanja kažejo, da se njihov razvoj v nobenem ključnem vidiku ne razlikuje od razvoja otrok, odraščajočih v družinah staršev različnega spola. 

Otroci staršev različnega in istega spola se z vidika anksioznosti, depresivnosti, samopodobe, socialne prilagojenosti ne razlikujejo, prav tako slednji nimajo nobenih razvojnih primanjkljajev, kažejo raziskave American Psychological Association (APA).

Raziskave tudi kažejo, da je v korist otrok, če so njihovi starši – tudi istospolni – poročeni, saj to predstavlja bolj stabilno okolje. Res pa je, da se take družine pogosto soočajo s problemi pravne in diskriminatorne narave, ki jih povzroča nerazumevajoče širše okolje. 

Otroci istospolnih staršev bolje tolerirajo drugačnost

Dosedanje znanstvene raziskave so pokazale, da otroci za skladen razvoj ne potrebujejo staršev obeh spolov, opravljene raziskave prav tako ne kažejo na kakršne koli starševske sposobnosti, kompetence ali značilnosti, ki bi bile prisotne zgolj in samo pri roditelju določenega spola. Otroci se v glavnem ne razlikujejo niti glede osebnostnih potez, razen da so otroci istospolnih staršev bolj odprti za nove izkušnje in so bolj strpni do drugačnosti. 

Homoseksualni otroci tudi v heteroseksualnih družinah

Prav tako ne držijo prepričanja, da istospolni starši vplivajo na večjo verjetnost pojava istospolne usmerjenosti pri otrocih. Pogostost pojava istospolne usmerjenosti je primerljiva pri otrocih različno- in istospolnih staršev, saj je ta biološko in ne socialno določena.

Istospolni starši enako dobri kot starši različnih spolov

Empirične študije dosledno kažejo, da imajo istospolno usmerjeni starši enake starševske spretnosti in kompetence kot starši različnih spolov. Bolj kot struktura družine vplivajo na otrokovo psihološko in socialno prilagojenost kakovost starševstva, odnos staršev do otroka in medsebojna navezanost. Gledano strogo metodološko po nekaterih kriterijih dve ženski materi v povprečju opravljata enako dobro ali celo boljšo starševsko vlogo kot moški in ženska v tradicionalni delitvi starševskih vlog.

 

Deli s prijatelji