SLOVO

Dočakala še hčerkino obhajilo, nato izdihnila

Objavljeno 24. maj 2014 19.20 | Posodobljeno 24. maj 2014 19.49 | Piše: Oste Bakal

Pretresljivo slovo za mlado mamico Jasmino Belak na radenskem pokopališču.

Spominska fotografija s hčerko Julijo že v času Jasminine bolezni. Foto: Oste Bakal

RADENCI – Mlada mamica Jasmina Belak je izgubila boj z rakom. Na njenem nagrobniku bosta vpisana datuma rojstva, 17. 6. 1980, in smrti, 19. 5. 2014. Stotine ljudi, ki so jo prišli pospremit na zadnji poti, niso mogle zadrževati solza. Jokali so ob poslovilnih besedah župnikov Janka Ivančiča iz Radencev in Boštjana Ošlaja iz Sv. Jurija ob Ščavnici, uradnega govorca Srečka Žižka, še posebno presunljivo pa, ko se je od mamice poslovila njena osemletna hčerka Julija. In še potem, ko je kvartet Zarja zapel o rdeči roži, pa še zatem, ko se je iz zvočnikov oglasila Severina s pesmijo o prijateljici. Pokojna je imela veliko prijateljic in ta pesem ji je bila med ljubšimi.


Nazadnje pri hčerkinem obhajilu

Radenski župnik Janko Ivančič se je ob slovesu za Jasmino posebej obrnil k njeni osemletni hčerki Juliji: »Draga Julija! V nedeljo, 11. maja, je bil zate najlepši dan, ko si prvikrat prejela Jezusa v svetem obhajilu. Tvoja mamica je želela to srečo deliti s teboj in je zbrala zadnje moči, da je bila ta dan s teboj. Po tem dogodku, kot bi čutila, da je izpolnila svoje poslanstvo, je z Jezusom na križu ponovila besede: Dopolnjeno je! in le nekaj dni za tem odšla v večnost. Tvoja mama je za vedno zaspala zemeljskemu življenju in zaživela novo, večno in neminljivo življenje v Kristusu. Na nebu pa je zasijala nova zvezda, ki bo svetila noč in dan in ne bo nikoli ugasnila ... Jasmina, spočij se od svojega zemeljskega truda in uživaj večni mir in pokoj v družbi angelov in svetnikov.«

 

Jasmino z njeno neizmerno željo, da bi bilo tudi po njeni smrti kar se da dobro poskrbljeno za Julijo, smo še nedolgo tega predstavili našim bralcem.

Živi pri babici in stricu

V okolici Radencev je Jasmina srečno odraščala skupaj z bratom. Osnovno šolo je obiskovala na Kapeli, srednjo turistično v Radencih, pozneje še Upravno šolo v Ljubljani. Njena edinka Julija obiskuje 3. a-razred OŠ Radenci, živi pa pri babici in stricu.

Jasmina je bila aktivna v več društvih, zlasti v mladinskem Vrelcu Radenci. Prosti čas je najraje preživljala s hčerkico v naravi. Ker v njenem poklicu ni bilo službe, je rada poprijela za vsakršno delo – delala je tako rekoč vse, nič ji ni bilo težko. Nazadnje je delala v supermarketu Tuš v Gornji Radgoni. Spoznala je novega fanta, obetala se jima je čudovita prihodnost. Žal je usoda hotela drugače in ji kot strela z jasnega prekrižala načrte. Sreča ji je obrnila hrbet nepričakovano, spopasti se je morala s hudo, pogosto neozdravljivo boleznijo, rakom. Že samo zlovešče ime rak prizadene ne le obolelega, temveč vse njegove bližnje. Jasmininim je bolezen poleg sočustvovanja z njenim trpljenjem prinesla še denarne zadrege.

Da z Jasmininim zdravjem ni vse v redu, je najprej nakazovala slabokrvnost. Iz številnih preiskav je izšla diagnoza – rak. Čeprav pretresljiva novica, je mlado mamico spodbudila, da sprejme vse, kar bi koristilo njenemu zdravju. Še posebno zaradi Julije. Žal se Jasmini ni izšlo, rak jo je premagal.

Mamico močno pogreša

Njen neizprosni boj z boleznijo se je začel lani z dvema hudima operacijama. Sledile so kemoterapije. Redno je obiskovala onkologa. Kazalo je že, da je hudo bolezen morda premagala. Oj, kako je bila vesela, ko so ji zdravniki 20. januarja letos povedali, da je njeno zdravljenje uspešno sklenjeno. Kot potrditev, da je zdravljenje resnično uspešno končano, je zvenela tudi zdravniška odločitev, da je Jasmina sposobna opravljati svoje delo s polovičnim delovnim časom. Vrnila se je na delovno mesto v trgovino Tuš v Gornji Radgoni. Srečna in zadovoljna in prepričana, da je bolezen dokončno premagana.


Hčerka mrtvi materi

Obhajilna nedelja hčerke Julije je za njeno mamico Jasmino pomenila tudi slovo od najdražjih in prijateljev, od domačega kraja. Odšla je nazaj, v mariborski UKC, kjer je ob mami in bratu tiho in mirno zaspala. In ko ugasne človek in utihne nemir sveta, tedaj zagledamo zvezde in slišimo tišino. Njena hčerka pa se je od mamice poslovila z besedami: »Moja mama, umrla si, lepa sveča ti gori. Moja mama, veš, da te imam najraje v mojem srcu. Moja mama, ne delaj si skrbi, angel varuh te ogreva s svojim srcem, tvoja Julija.«

 

Žal so se bolečine in slabosti kmalu povrnile. Znova je morala v bolnišnico, sledil je nov šok ob spoznanju, da je bolezen celo napredovala. Ponovno so ji odredili kemoterapijo.

A kako verjeti, da bi ustavila metastaze in uničila tumorje, ki jih ni bilo mogoče operirati, če jih že prvič ni zmogla?

Jasmina se je odločila pomoč poiskati tudi v alternativnih zdravilih, ki pa so samoplačniška. Stroški so se kopičili, družinski proračun presahnil, ob bornem dohodku je komajda krila osnovne življenjske stroške. Mnogi, zlasti prijatelji iz MD Vrelec, so zanjo zbirali pomoč, tudi Novice preko Krambergerjevega sklada. Žal nam zbranega tisočaka ni uspelo izročiti Jasmini, saj je ponjo prej prišla smrt. Tisočaka smo izročili hčerki Juliji. Mamico močno pogreša, a še huje bi ji bilo, če bi morala živeti v pomanjkanju. Babica Marta in stric Martin se bosta za Julijo potrudila po najboljših močeh.

Deli s prijatelji