PRAZNOVANJE

Dobrotnik je srečal orjaškega abrahama

Objavljeno 06. januar 2013 21.18 | Posodobljeno 06. januar 2013 21.16 | Piše: Janez Kuhar

Janezu Galjotu iz Lahovč so ob praznovanju 50. rojstnega dne domači in prijatelji pripravili velikansko presenečenje.

Pred dvema letoma je abrahama praznovala Janezova sestra Marica Galjot, ki je na invalidskem vozičku. Med narodnimi nošami je bil tudi nadškof Alojzij Uran. Foto: osebni arhiv

Na Tomažičevi kmetiji v središču Lahovč na Gorenjskem živi Janez Galjot, napreden kmet, ki je pred dnevi praznoval abrahama. Presenetili so ga prijatelji z Zgornjega Brnika, ki so pred njegovo hišo pripeljali štiri metre visokega abrahama Janeza s sliko slavljenca. Da je izdelava potekala po načrtih, imata največ zaslug Janez Kepic in Franc Kropivnik, veliko pa so pomagale tudi žene z Zgornjega Brnika in Klanca pri Komendi.

Janez Galjot, rojen pred 50 leti na prvi zimski dan ob 19.15, je na praznovanje povabil 82 sorodnikov, sosedov, prijateljev in 40 domačinov, ki so mu za praznik postavili lep mlaj. Na štefanovo, 26. decembra, je povabil tudi vse pevce Mešanega cerkvenega pevskega zbora Lahovče, župnika in zvonarje.

Dela na veliki kmetiji Janezu nikoli ne zmanjka dela, toda vedno najde čas za pomoč sočloveku. Z ženo Magdo skrbi za mamo Marijo in bolno sestro Mari, ki je zadnjih 20 let zaradi multiple skleroze na invalidskem vozičku. Poleg tega je Janez kar 15 let na dan državnosti na svojo domačijo povabil bolnike in invalide iz Krščanskega bratstva bolnikov in invalidov Slovenije. Ta dan je za Lahovče postal že pravi krajevni praznik, organizacija srečanja in stroški pa so bili vedno Janezova skrb. O tem skromni gospodar ne govori rad. Prvo srečanje je organiziral 25. junija 1993. Zbralo se je 50 invalidov, na 15. pa že 300 invalidov, bolnikov in njihovih spremljevalcev, prijateljev, znancev ter domačinov. Do leta 2000, ko je bilo udeležencev manj, so jih sprejeli in pogostili kar v prostorni garaži, zadnja leta pa ob novem gospodarskem poslopju. Junija 2002 so imeli Galjotovi odprtje velikega hleva in dva dni pozneje tudi srečanje invalidov. Od takrat so imeli srečanja, ki so se začela z mašo. Petkrat zapored jo je daroval nadškof Alojzij Uran, prej so imeli dvakrat v gosteh tudi metropolita Alojzija Šuštarja. Tradicija se zadnji dve leti nadaljuje na Zaplani nad Vrhniko, kjer imajo člani Krščanskega bratstva bolnikov in invalidov Slovenije svoj dom, stroške enega regijskega srečanja pa še vedno krijejo Galjotovi.


Krave in muce

Na Tomažičevi kmetiji je poudarek na živinoreji in pridelavi mleka. V sodobno urejenem hlevu imajo od 160 do 170 glav govedi in kar 17 muck. Obdelujejo 53 hektarjev kmetijskih zemljišč, od teh jih je 13 lastne obdelovalne zemlje, v lasti pa imajo tudi 14 hektarjev gozda. Priimek Galjot je na kmetiji od 1839 dalje. Poleg gospodarja Janeza so tu še žena Magda, v hlevu in na polju pa radi pomagajo tudi sinovi MarkoBenjamin in Adrijan ter hčerka Ana Elvira.

Zaradi vseh človekoljubnih dejanj so Janeza 2007 imenovali za darovalca leta, saj je zelo dejaven v krajevni organizaciji Rdečega križa in krvodajalec, ki je kri daroval že 46-krat. Vsako leto aktivisti RK med Miklavžem in novim letom obiščejo ter obdarijo starejše krajane. Tudi letos so jih obdarili, med njimi najstarejšo krajanko Justino Vreček, ki bo 19. marca prihodnje leto dopolnila 99 let.

Ljudje na kratko, jedrnato in po pravici povedo, da ima Janez pač zlato in veliko srce. Ponosni so nanj, zato radi pridejo in pomagajo, če jih povabi. Zato so ga za abrahama tudi presenetili s prelepim darilom.

Deli s prijatelji