Projekt brez primere! In to ne samo v deželi na sončni strani Alp, tudi v Evropi podobnega projekta doslej še ni bilo. Po dveh letih papirne vojne in dobrih dveh mesecih gradbenih del bo jutri na Taboru v Mariboru (na Gorkega ulici 15) vrata odprla prva romska gostilna Romani kafenava. In da je odprtje zares poseben dogodek, priča tudi to, da se je na predstavitvi sedmi sili mudil celo novinar svetovno znane francoske tiskovne agencije AFP. Večino denarja za projekt je prispeval evropski socialni sklad (slabih 300.000 evrov), preostalih 15 odstotkov pa naše ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Četudi je že načrtovanje romske gostilne dvignilo obilico prahu, pa je vodja mariborskih Romov Fatmir Bećiri prepričan, da bo zadeva tekla po zastavljenih tirnicah: »Vse v gostilni bo teklo po predpisih. Dobil sem anonimno pismo, v katerem so se mi nasprotniki opravičili, da so bili napeljani in nahujskani. Toda Romi pozabljamo in življenje gre naprej. Vsi so vabljeni, da se nam pridružijo v gostilni. Prve odzive sosedov smo že dobivali med obnovo objekta, prihajali so sosedje in ponujali svojo pomoč.«
Jedi, značilne za romsko kulturo
Zakaj romska gostilna? Predvsem zaradi težav z vključevanjem v socialno življenje, saj jih je med 6000 Romi, ki trenutno živijo v Sloveniji, kar 97 odstotkov brez redne zaposlitve. Da bo v romski gostilni trenutno dobilo delo 15 ljudi, je pri vrtoglavo visoki brezposelnosti uspeh brez primere. Vodja projekta Štefan Simončič iz društva Epeka je poudaril, da bosta zaposlena tudi dva Neroma. Eden teh je vodja gostilne Rastko Zdravkovič, ki ima dolgoletne izkušnje v gostinstvu. »Vedeti moramo, da ima dve tretjini zaposlenih le prvo stopnjo izobrazbe. Večina tudi nikoli ni bila v stiku z gostinstvom, večinoma so se s pripravo hrane srečevali na porokah, ki so jih organizirali v njihovih sredinah,« je dejal Zdravkovič.
Na jedilniku se bodo znašle jedi, ki so značilne za romsko kulturo. Sedem jedi z žara, pa pečena polenta z jogurtom ter polnjene paprike s feta sirom bo le nekaj za prave gurmane. Ob koncih tedna Zdravkovič obljublja teletino in jagnjetino izpod peke, poskusiti pa bo mogoče tudi pačo, močno piščančjo juho z jogurtom. Svinjina bo v romski gostilni tabu.
Zato pa bodo gostje med čakanjem na hrano lahko preizkusili vedeževalko, ki so ji idejni snovalci namenili kot ob vhodu. Starejša šlogarica bo svoje storitve ponujala ob vikendih, prihodnost pa zna napovedovati iz kart, iz kavnih usedlin in tudi brati iz roke.
Odprtje romske gostilne je dvignilo zanimanje tudi drugod po Evropi. Tako je slišati, da naj bi imel slovenski projekt kar nekaj posnemovalcev. Prvi izmed teh naj bi zaživel v Moldaviji, kjer je baron tamkajšnjih Romov napovedal, da bi rad posnemal tovrstno idejo. Srečno, Romani kafenava, torej!