MARIBOR

Dobrosrčnost zgradila
 hišo Gertovim ženskam

Objavljeno 26. november 2012 15.21 | Posodobljeno 25. november 2012 19.42 | Piše: Aleš Andlovič

Na silvestrovo je zgorel stari dom družine Gert, v hiši pa tudi gospodar Vili.

Dve dolgi zimi so morale Gertove ženske preživeti v dotrajani, več kot 200 let stari hiši (foto: Jani Dolinšek).

MARIBOR – Metava, zaselek blizu Maribora, je bila včeraj popoldne polna dobrosrčnih ljudi. Ti so dokazali, da velja tudi v teh hudi časih gospodarske krize stopiti v bran in pomoč pomoči potrebnim. Po domala dveh letih zbiranja denarja so včeraj popoldne trem Gertovim ženskam v uporabo predali novo in opremljeno hišo. Svoj delež k novemu domu družine Gert ste v naši akciji prispevali tudi bralci Slovenskih novic. »Končno bo imela Maja svojo sobo,« se je veselila Jožica Gert, ki je na silvestrovo pred dvema letoma v požaru izgubila zakonskega partnerja, 57-letnega Vilija, in pri tem komaj zadrževala solze sreče. Ostala je sama z danes 77-letno mamo Jožefo in 15-letno hčerko Majo.

Denar, material, delo

Ko je Ernest Šilec, predsednik krajevne organizacije Rdečega križa Malečnik-Ruperče, včeraj družini Gertovih predal ključe nove hiše, je poudaril: »Za nami je dvoletni projekt. Zahvaliti se gre dobrosrčnežem, ki so prispevali skoraj 42.000 evrov. Številni so darovali gradbeni material, drugi notranjo opremo, da o prostovoljcih, ki so zavihali rokave, sploh ne govorimo.«

Bilo je na silvestrovo

Vili je praznoval rojstni dan, bližala se je polnoč in družina Gert se je pripravljala na praznovanje v novi hiši. Četudi z malo prihrankov, sta si Gertova postavila spodoben dom. »Za pol ure sva odšla zdoma. Bila sva pri tašči, kjer sva pobrala še svakinjo, da bi skupaj preživeli prehod v novo leto,« nam je pripovedovala Jožica Gert. Jožica in Vili sta se od doma odpravila z avtomobilom. Z njima naj bi odšla tudi Maja, a ni bila pri volji, zato je Jožica naprosila mamo Jožefo, ki živi v stari dotrajani hiši nekaj metrov stran, naj popazi na mladoletno vnukinjo. »Gledala sem televizijo, ko me je vnukinja vprašala, kaj tako smrdi. Mladi imajo bolj izostren vonj, saj jaz še nisem opazila nič nenavadnega. Naenkrat se je iz peči na centralno kurjavo začel valiti gost dim. Nekaj trenutkov pozneje so po sobi že švigali plameni. Prijela sem posodo in z vodo poskušala pogasiti ogenj, a kaj ko je ogenj puhnil vame,« je grozljive trenutke podoživela upokojena Jožefa.


Maja je poskušala z mobilnim telefonom na pomoč priklicati očeta, a ta ni slišal njenih klicev, zato je bosa in v pižami tekla po pomoč k sosedom. Takrat sta se domov vrnila Vili in Jožica; Vili je skočil v gorečo hišo, hotel je rešiti, kar se rešiti da. Skozi okno hčerine sobe naj bi poskušal rešiti najnujnejše, skozi okno je metal stvari, toda zaradi gostega dima je najverjetneje izgubil zavest. Obležal je sredi ognjenih zubljev, gasilci mu niso mogli več pomagati. Zoglenelo truplo so iz hiše prinesli šele, ko so pogasili ogenj.
 Ne samo da so tri ženske v usodnem požaru, ki je zajel njihovo hiško, izgubile očeta, moža in zeta, ostale so tudi brez strehe nad glavo.

Naenkrat se je iz peči na centralno kurjavo začel valiti gost dim. Nekaj trenutkov pozneje so po sobi že švigali plameni.

Jožica Gert se je morala s hčerko in mamo začasno namestiti v dvesto let stari hiši, ki stoji nedaleč od pogorišča, ženske so si delile eno sobico za spanje in kuhanje. Za stranišče in kopalnico v dotrajani hiši še slišale niso. Dve zimi je trajalo takšno trpljenje treh Gertovih žensk, zdaj pa so se vendarle preselile v novo, opremljeno hiško. Še tretje zime v dotrajani stari hiši verjetno ne bi zmogle, tudi zaradi načetega zdravja ne. »Samo v zadnjem letu sem bila dvakrat na zdravljenju v bolnišnici, nazadnje zaradi žolčnih kamnov. Zaradi tega trpi tudi hči Maja, ki obiskuje prvi letnik srednje šole,« je povedala Jožica. A ne samo ona, tudi njena mama Jožefa ima načeto zdravje: lani je doživela kap, a jo je k sreči odnesla brez hujših posledic.

Bralci Novic zbrali 3000 evrov

Tragična nesreča družine Gert, ki je v požaru na silvestrovo ostala brez 57-letnega moža in očeta Vilija, obenem pa tudi brez strehe nad glavo, je znova pokazala, da imajo bralci Slovenskih novic dobro srce. Prek Sklada Ivana Krambergerja ste, dragi bralci, za družino iz Metave pri Mariboru zbrali 3000 evrov. »Najlepša hvala. Saj sploh ne vem, kako naj se ljudem oddolžimo, da so nam pomagali v teh težkih trenutkih,« se je s solzami v očeh zahvaljevala Jožica Gert, ko smo ji dobra dva meseca po požaru prinesli ček z zbranim denarjem iz Krambergerjevega sklada. Naenkrat se je začel iz peči na centralno kurjavo valiti gost dim. Nekaj trenutkov pozneje so po sobi že švigali plameni. Metava, zaselek blizu Maribora, je bila včeraj popoldne polna dobrosrčnih ljudi. Ti so dokazali, da velja tudi v teh hudi časih gospodarske krize stopiti v bran in pomoč pomoči potrebnim.

 

Deli s prijatelji