NA KOŽO

Dobrodošli, kratki oddihi

Objavljeno 21. junij 2012 00.06 | Posodobljeno 21. junij 2012 00.06 | Piše: Milena Kalacun Lapajne

Namesto dolgih počitnic si raje privoščimo kratke oddihe.

Milena Kalacun Lapajne

Neusmiljene temperature, ki se te dni vzpenjajo vse tja do 37 stopinj (vsaj toliko jih kaže v avtomobilu), nas nehote pripravijo do razmišljanja, kam po pravo ohladitev. Precej nerodne reči so letošnje načrtovanje počitnic, poletnih dejavnosti za otroke, misli na september, ko bo še kup šolskih izdatkov. Kot da bi se kdo delal norca iz navadnega človeka, ki te dni poleg vsega preostalega še komaj diha in hodi. Navada je železna srajca, pravijo. In če so naši starši v časih bivše Juge popokali stvari za napol zastonj dopust in nas ena, dve, tri zbasali v stoenko ter se za tri tedne odpeljali v bližnji kamp, je danes to bistveno težje.

Počitnice v kampu so postale luksuz

Ekonomika gospodinje takih podvigov ne zdrži več. Za zasluženi denar vsak mesec dobimo manj. Počitnice v kampu so postale luksuz, odhod celotne družine na bazen je pravo razkošje, vpis otrok v plavalne šole svojevrsten podvig. Vse našteto presega vrednost dvestotih evrov, petino plače povprečnega Slovenca. Torej, vse, kar je bilo morda včasih samoumevno, je lahko v teh časih le še spomin ob želji na čim hitrejšo prilagoditev drugemu načinu življenja, ki ga v Sloveniji še ne poznamo dovolj dobro.

Kako hodijo na dopust preostali narodi?

Marsikdo bi bil presenečen, ko bi spoznal, kako malo hodijo na dopust preostali narodi. Denimo Japonci, ti so med najbolj radikalnimi, dopust izkoriščajo zelo preudarno. Na leto ga porabijo približno osem dni in še to zgolj za kratek oddih ali obisk sorodnikov. Preostale dni v letu delajo. Japonska spada med najbolj razvite in napredne države na svetu. Nekje vmes se najdejo Američani, ki se v bistvu sploh ne upajo odpraviti na dopust. Celo na bolniško ne, ker bi s tem dokazali, da so v vsakem trenutku zamenljivi.

Vaša denarnica in slovensko gospodarstvo vam bosta hvaležna. 

Amerika je kruta do Slovencu najbolj samoumevnega luksuza in sploh ne pozna zakonske pravice do dopusta. Skratka, kaj želim sporočiti? Države, katere državljani že v svoji kulturi podarjene proste dneve podredijo ustvarjanju dodane vrednosti in delu, so si nekako že opomogle od velike ekonomske krize, ki nas je doletela leta 2008. No, ja, vsaj grafi s ključnimi kazalniki so videti bolje kot v Sloveniji. Zato priporočam kratke oddihe doma in v naših čudovitih mestih. Še nikoli ni bilo tako pestre ponudbe in tako čudovitih krajev, ki so le uro proč od doma. Vaša denarnica in slovensko gospodarstvo vam bosta hvaležna.

Deli s prijatelji