ODLOČENO

Dobri Ivek neprimeren za častnega občana

Objavljeno 06. september 2014 18.03 | Posodobljeno 06. september 2014 18.09 | Piše: Oste Bakal

Člani komisije so se odločili, da posthumno priznanje Ivanu Krambergerju ni sprejemljivo.

Ivan Kramberger tudi 22 let po smrti ne bo postal častni občan Gornje Radgone. Foto: Arhiv

GORNJA RADGONA –  Potem ko se je sredi avgusta iztekel rok za predloge za priznanja in nagrade občine Gornja Radgona, je petčlanska komisija za priznanja, pohvale in nagrade pregledala vse predloge, ki jih je bilo letos precej manj kot prejšnja leta. Le devet, a so se tudi tu lomila kopja.

Še posebno je bilo težavno pri potrditvi predloga za najvišje občinsko priznanje (naslov častni občan), ki bi bil prvi v tem mandatnem obdobju. Člani komisije so se namreč morali odločiti glede nenavadnega predloga, ki je zamujal kar 22 let, in sicer da bi za častnega občana občine Gornja Radgona posthumno razglasili Ivana Krambergerja, dobrega človeka iz Negove, rojenega 4. maja 1946 v Ženjaku pri Benediktu, ki je bil 7. junija 1992 umorjen na predvolilnem shodu v Jurovskem Dolu. In čeprav občinski pravilnik o nagrajevanju ne prepoveduje tovrstne izbire častnega občana, so se člani komisije s preglasovanjem večinsko (4:1) odločili, da je nesprejemljivo, da bi Iveku podelili najvišje občinsko priznanje. A ob tem so vseeno podali nezavezujočo pobudo, da bi bodoča občinska oblast razmislila o trajnejši rešitvi vprašanja dobrega človeka iz Negove.

V domačem kraju so mu že postavili spominsko znamenje, kaže pa tudi razmisliti, ali bi njegov kip uvrstili tudi v Alejo velikih v Gornji Radgoni. Kakor koli že, odločitev komisije bo najverjetneje razdelila tudi državljane Slovenije, saj nihče ne more zanikati Ivekovih zaslug, toda sedanja lokalna skupnost pač ni enaka, kot je bila v času njegovega življenja.

Pri drugih predlogih za občinska priznanja in nagrade ni bilo večjih zapletov. Dva predloga sta prišla za bronasti grb občine, in sicer oba za sorodnike Krambergerja. Komisija se je odločila, da bodo bronasti grb podelili Ivanu Krambergerju, sinu pokojnega dobrotnika Ivana, ki je bil imenovan za najprostovoljca Slovenije v letu 2014. Bratranec njegovega očeta, Anton Kramberger iz Radvencev, ki je prav tako aktiven na številnih področjih, pa bo prejel listino občine Gornja Radgona. Omenjeno listino bosta prejela tudi vsestransko aktivni Stanislav Žižek iz Očeslavcev ter mladi podjetnik iz Gornje Radgone Vasja Golar. Poleg Daniele Sukič so za županovo nagrado predlagali še vsestransko Majdo Matjašič iz Gornje Radgone.

Deli s prijatelji