KULTURNA DEDIŠČINA

Dobrepolje na starih razglednicah

Objavljeno 13. oktober 2015 13.14 | Posodobljeno 13. oktober 2015 13.14 | Piše: Boris Dolničar

Šola in turistično društvo pozvala krajane, naj poiščejo stare razglednice.

Najstarejša dobrepoljska razglednica je iz leta 1894. (Fotografije: Boris Dolničar)

»Razglednice so dragocena kulturna in zgodovinska dediščina in omogočajo sprehod skozi čas, ki se zelo hitro spreminja. Med drugim nam pokažejo krajino, arhitekturo, modo, prevozna sredstva, način življenja in druge značilnosti določenega obdobja,« je knjižničarka dobrepoljske enote Mestne knjižnice Grosuplje Jasmina Mersel na Vidmu opozorila na poglavitni razlog, zaradi katerega so se marca letos skupaj z osnovno šolo in turističnim društvom odločili, da med občani poiščejo najstarejšo razglednico v Dobrepolju. Tako se je v sedmih mesecih nabralo več kot sto različnih starih razglednic, na osnovi katerih so minulo sredo v prostorih knjižnice v Jakličevem domu odprli razstavo, ki se začenja z najstarejšo, leta 1894 natisnjeno trislikovno razglednico, ki jo je prispevala Marija Bradač iz Zdenske vasi.

Naša sogovornica pravi, da je akcija, ki jo je še dodatno spodbudil lanski izid knjige s kulturnozgodovinsko predstavitvijo Občine Ivančna Gorica na razglednicah, v sklopu domoznanske zbirke treh občin, na območju katerih deluje grosupeljska mestna knjižnica, naletela na presenetljivo dober odziv krajanov. Vanjo so se v mnogo primerih vključile cele družine, vsi sorodniki, turistični delavci, učenci in njihovi starši. O njej se je hitro razvedelo po vsej občini, s čimer so ljudje znova pokazali, da jim je veliko do ohranjanja kulturne dediščine teh krajev. Od 24 naselij dobrepoljske občine jih razgledniški motivi prikazujejo devet (Kompolje, Malo vas, Podgoro, Podpeč, Ponikve, Predstruge, Pri Cerkvi - Struge, Videm in Zdensko vasi), medtem ko poseben tematski sklop predstavljajo tiste, za katere ni bilo mogoče natančno določiti, kje so v resnici nastale, zanesljivo pa so dobrepoljske. Prizadevna knjižničarka prizna, da je nadvse zadovoljna s številom zbranih razglednic, ki jih je prispevalo deset Dobrepoljcev, nekaj pa so jih uporabili tudi iz arhiva knjižnice.

Do novega leta

»Ker stare razglednice dokumentirajo življenje in dogodke pred nekaj več kot sto leti, jih lahko s pridom uporabimo tudi pri dejavnosti turističnega društva, v katerem si na vso moč prizadevamo ohranjati kulturno in naravno dediščino, ljudsko izročilo in zgodovinska dejstva,« je dejala predsednica TD Dobrepolje Dušica Hočevar in pristavila, da lahko vse to uporabijo tudi pri predstavljanju dobrepoljskih krajev tako domačinom kot obiskovalcem od drugod. »Ravno slike z razglednic so namreč dostikrat edina prepričljiva ponazoritev razvojnih sprememb in dosežkov naših ljudi. In ko se danes ob različnih priložnostih poskušamo vrniti v preteklost, da bi prikazali delo in življenje naših prednikov, nam še kako prav pridejo tudi razglednice.«

Ravnatelj Osnovne šole Dobrepolje in zgodovinar Ivan Grandovec pa je naredil več primerjav med podobami z razglednic in današnjo krajevno realnostjo ter sprožil zanimanje kakšnih petdeset poslušalcev, ki so spoznali nekaj novih drobcev o naseljih, kjer živijo. Ob tem je opozoril, da se na precejšnjem številu dobrepoljskih razglednic z začetka 20. stoletja do prve svetovne vojne odraža skokovit gospodarski in družbeni razvoj, pri katerem je pomembno vlogo odigral učitelj, pripovednik in politik Fran Jaklič - Podgoričan. Pri proučevanju razglednic je po njegovem mnenju poleg prednje, slikovne strani važna tudi hrbtna, naslovna stran, kjer se za razumevanje nekdanjega dogajanja pogosto skrivajo številni koristni podatki (sporočila pošiljateljev, razni napisi, žigi, znamke, datumi, imena založnikov, fotografov idr.).

Razstava dobrepoljskih razglednic na štiridesetih manjših panojih, razvrščenih po naseljih, bo v knjižnici odprta do novega leta, obenem pa je to gradivo zametek krajevne razgledniške monografije, ki naj bi izpod peresa Ivana Grandovca izšla v prihodnjih letih.
 

Deli s prijatelji