ČETRT STOLETJA

Dobre volje tudi potem, ko je stopil v kravjak

Objavljeno 05. maj 2016 09.35 | Posodobljeno 05. maj 2016 09.36 | Piše: Ursa Splichal

Princ Charles se je tudi v Sloveniji navduševal nad ekološkim kmetovanjem.

Kraljica se je sprehodila po Tromostovju. Foto: Roman Šipič

LJUBLJANA – Pravi zvezdniki so, kamor koli gredo in kjer koli se pojavijo, pritegnejo velike množice oboževalcev pa tudi kakšnega firbca, ki ga zanima, kako so od blizu videti člani najbolj priljubljene kraljeve družine na svetu, Windsorjev. Več članov britanskih kraljevih je hodilo po slovenskih tleh in vsakokrat smo jih spremljali tudi novičarji. Slovenijo je leta 1996 obiskala britanska princesa Ana, dve leti pozneje ji je sledil starejši brat Charles, leta 2007 mlajši brat Andrew, leto za njim je k nam prišla še njihova mati, njeno veličanstvo kraljica Elizabeta II., leta 2013 si je Slovenijo ogledal še njen najmlajši sin Edward z ženo Sophie.

Kadil za kokošnjakom

Poleg monarhinje je največ zanimanja seveda požel Charles – le leto pred njegovim obiskom je v prometni nesreči umrla takrat že njegova nekdanja žena, valižanska princesa Diana, dvanajst dni pozneje pa je prestolonaslednik slavil okroglih 50 let. Ampak vrnimo se k njegovemu obisku v Sloveniji: najprej si je, velik ljubitelj narave in ekologije, ogledal Bled, se s pletno popeljal na otok in trikrat pozvonil na zvon. Sledil je slap Peričnik v Triglavskem narodnem parku in potem še dve kmetiji, jasno, britanski princ na svoji goji ekološko zelenjavo; na Vrbankovi so mu predstavili biološko kmetovanje in podarili nogavice iz ovčje volne, na posestvu Požrv pa so mu postregli z domačimi jedmi, poskusil je tudi šilce žganja. Kljub ne najlepšemu vremenu se je od ene do druge kmetije sprehodil in na poti stopil v – kravjak. A mu to ni skazilo dobre volje. Naslednjega dne si je ogledal še prestolnico, zlasti tržnico, klepetal je s prodajalci in meščani, ki so napravili špalir in ga na trenutke kar obkrožili, da so bili varnostniki z živci že čisto na koncu. In potem je šel še v Namo in ob zvokih nesmrtnih beatlov odprl teden britanske ponudbe, od tam so ga odpeljali na OŠ Martina Krpana, kjer je učencem priznal, da je kot enajstletnik hodil kadit za kokošnjak, a smrdljivo razvado pri prav tistih letih tudi opustil. In tako se je njegov obisk končal, Charles je v dar dobil pravi pravcati čebelnjak, praznega, brez čebel, te so ostale pri nas zaradi zapletenega izvoznega postopka.

Kraljevi

Obisk kraljice Elizabete II. ni prvi obisk kraljevih v Sloveniji, je pa zagotovo najvišji. Leta 2001 je država gostila dansko kraljico Margaretho, leto pozneje španski kraljevi par Juana Carlosa in Sophio, leta 2004 pa še švedskega kralja Karla XVI. Gustava in kraljico Silvio.

Lipicanca v dar

Deset let pozneje je v Slovenijo prišla njegova mati, kraljica Elizabeta II., seveda v spremstvu moža princa Philipa. Aristokrata si nista ogledala Bleda in nista zvonila pri cerkvici, uraden sprejem z vojaškimi častmi je bil pri gradu Brdo. Od tam sta se kraljica in princ odpeljala v prestolnico, ona si je ogledala delavnico britanske šole, on delavnico British Councila, v Grand hotelu Union pa je sredi popoldneva britanski veleposlanik zanju priredil sprejem. Prav tam je kraljevi par tudi bival, kot denimo nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton in slavna mehiška igralka Leticia Calderon, Esmeralda. Naslednjega dne sta odpotovala v Lipico, kraljici, navdušenki nad konji, so predstavili lipiško jahalno šolo in v maneži srečanje z nastopajočimi. Nato so organizirali srečanje s kraškimi ženami in otroki, prav tam pa so kraljici simbolično podelili lipicanca. Potem se je vrnila v Ljubljano, se na Ljubljanskem gradu srečala z županom in kosila s povabljenci, nato pa se z vzpenjačo spustila v mesto in se sprehodila po Tromostovju, na veliko navdušenje vseh, ki so hoteli kraljico vsaj za hip videti od blizu. Mimogrede: tudi konj je ostal v Sloveniji, v Lipici. Mogočni žrebec je 4. marca dopolnil 24 let, na plemenitega konja so v Lipici zelo ponosni: svoje odlične lastnosti je doslej prenesel na 25 žrebet.

Tako, od kraljičinega obiska je minilo osem let, morda je napočil čas za nov obisk katerega od članov britanskih kraljevih, najraje Elizabetinih vnukov. Mladenke bi se nedvomno razveselile princa Harryja, hudomušnega rdečelasca, ki je še vedno samski in bi mu morda ob kakšni brhki Slovenki zaigralo srce. Nedvomno pa bi velike množice z veseljem pričakale tudi njegovega starejšega brata Williama, še posebno če bi s sabo pripeljal ženo Kate. Ako bi s sabo vzela še oba otroka, skoraj triletnega Georgea in leto dni staro Charlotte, bi bil obisk popoln.

Deli s prijatelji