VROČINSKI VAL

Dobra novica: ohladilo se bo, prihaja dež

Objavljeno 07. avgust 2013 09.25 | Posodobljeno 07. avgust 2013 13.41 | Piše: D. P.

Danes in jutri bo po večini še jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 23, najvišje dnevne od 34 do 40 stopinj C.

Neurja so vse pogostejša

LJUBLJANA – »Ohladilo se bo, v soboto bo okoli 25 stopinj Celzija,« nam je zaupal Andrej Pečenko, dežurni prognostik v Agenciji Republike Slovenije za okolje. V petek bo nad naše kraje prišla fronta, izključena niso niti neurja in lokalni nalivi, potem pa naj bi vse prešlo v dež. Bistveno pa je, da se bodo temperature krepko spustile, tudi nekaj dežja bo.

Nov rekord na obzorju

Danes in jutri bo po večini jasno. Čez dan bo ponekod pihal južni do jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 23, najvišje dnevne od 34 do 40 stopinj C. Temperatura se lahko povzpne tudi prek 40,6 stopinje, kolikor znaša absolutni slovenski rekord. Izmerili so ga davnega leta 1950 v Črnomlju.

Napoved za sosednje pokrajine

V sosednjih pokrajinah bo danes in jutri sončno in zelo vroče. Ponekod bo čez dan pihal južni do jugozahodni veter.

Kako pa se vi spopadate z vročino? Pošljite nam svoje ideje na elektronski naslov (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.) ali prek spodnjega obrazca. Najizvirnejše bomo objavili. 

Vremenska slika

Nad vzhodno Evropo, Balkanom in srednjim Sredozemljem je šibko območje visokega zračnega tlaka, nad Skandinavijo, zahodno Evropo in zahodnim Sredozemljem pa območje nizkega zračnega tlaka s fronto. Z jugozahodnim vetrom doteka k nam zelo topel in suh zrak.

Obeti

V soboto bo sprva oblačno z občasnimi padavinami, na Primorskem tudi nevihtami. Čez dan bodo padavine po večini ponehale, delno se bo zjasnilo. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja.

Opozorilo

Do vključno petka bo velika toplotna obremenitev. Predvsem na Primorskem je še vedno velika nevarnost požarov v naravi.

Ob koncu pogovora je Pečenko še pristavil, da se bo do konca prihodnjega tedna vnovič ogrelo, a le tja do 30 stopinj.

Deli s prijatelji