AFERA DARS

Dobovšek: Cerar je vedel za ministrovo naročilo Ličnu

Objavljeno 28. avgust 2015 12.12 | Posodobljeno 29. avgust 2015 11.51 | Piše: Mo. S.

»Meni je bilo trikrat eksplicitno naročeno, da moram zamenjati predsednika uprave, dvakrat je bil to minister sam,« je razkril prvi nadzornik Darsa Robert Ličen.

Čeprav je Slovenija zaradi poletnih zastojev predstavljena v slabi luči, se Gašperšič vprašuje, ali je sredstva res smiselno prioritetno vlagati v ta projekt, »da bomo tistih nekaj vikendov reševali nemške turiste, ki potujejo na Hrvaško«.

LJUBLJANA – »Glede na avtoritativno vodenje vlade si lahko mislimo, kdo je tudi vedel za to,« je na vprašanje voditelja oddaje 24ur zvečer, kdo je ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču naročil, naj nadzorniku Darsa Robertu Ličnu predlaga menjavo predsednika uprave,image odvrnil nepovezani poslanec Bojan Dobovšek, ki je že pred časom zapustil vrste največje parlamentarne stranke SMC. Predsednik vlade Miro Cerar je po njegovih besedah vedel za vse, kar se je dogajalo v vladi in tudi v stranki.

Nadzorniki odstopili zaradi svojega šefa

Predstavniki kapitala v nadzornem svetu Darsa so včeraj odstopili zaradi izjav predsednika nadzornega sveta Roberta Lična, poročajo Finance. Gregor Lukan, Andraž Lipolt, Gregor Osojnik, Vitomir Meško in Rožle Podboršek so na Slovenski državni holding (SDH) tudi poslali pismo, v katerem se ograjujejo od četrtkovih izjav predsednika nadzornega sveta Roberta Lična.

Kot poročajo Finance, so zapisali, da niso bili seznanjeni, niti deležni kakršnih koli pritiskov na delovanje oziroma odločanje pri svojem delu v nadzornem svetu družbe. Prav tako po besedah podpredsednika nadzornikov Gregorja Lukana niso vedeli, da bo Ličen sploh imel novinarsko konferenco in niso vedeli, kaj bo na njej govoril.

Lukan pravi je tudi dejal, da se ne more strinjati "tudi z drugimi pavšalnimi ocenami, ki jih je Ličen povedal na novinarski konferenci", vendar ni razkril podrobnosti.

Seja skupščine delničarjev Darsa je sicer sklicana za ponedeljek, a na dnevnem redu menjav nadzornikov ni.

STA

Korupcija v najširšem smislu

Primer Darsa je označil za korupcijo v širšem smislu, ki s seboj prinese najmanj politično odgovornost, če se bo izkazalo za kaj več, na primer preseganje pooblastil, pa bo to zahtevalo morda še kakšno drugo odgovornost. Posledice takšnih dejanj so jasne, opozoril pa je tudi na dogodke iz preteklosti.

Ob nastopu novih nadzornikov Slovenskega državnega holdinga (SDH) so posvarili, da so nekatere reference novih nadzornikov sporne, ustvarjal se je vtis nepristranskosti, »koalicija pa je kljub temu hitela pri imenovanju novih nadzornikov, ki bodo zdaj igrali glavno vlogo pri menjavi nadzornikov Darsa«. Po njegovem mnenju gre le za vrh ledene gore, podobnih primerov pa je še ogromno. Se je pa zdaj, tako pravi Dobovšek, pokazalo, da imajo ljudje tega dovolj in so se pripravljeni izpostaviti v javnosti ter povedati, kaj se dogaja. Ta primer bo za seboj potegnil še druge in na koncu se bo izkazalo, da so imeli prav in da se bodo vendarle razkrile mreže, ki vplivajo na takšno poslovanje v Sloveniji, je bil še jasen Dobovšek.

Lahovnik: Ponuditi bi moral svoj odstop

Odločen pa je bil tudi nekdanji minister Matej Lahovnik, ki je poudaril, da je zakon jasen, minister pa nikakor nima pristojnosti za kaj takšnega. Nadzorni svet je pri svojem delu neodvisen, skupščini Darsa pa lahko usmeritve daje le SDH. Minister bi po njegovem mnenju moral vsaj ponuditi svoj odstop, »ampak v Sloveniji smo daleč od tega in verjetno se ne bo nič zgodilo«. Kvečjemu se po njegovem mnenju utegne zgoditi dejanski poseg v nadzorni svet Darsa zaradi interesov, ki so v ozadju.

Skupin, ki se želijo prisesati na to državno podjetje, ni malo, Dars namreč vidijo kot še eno molzno kravo za izčrpavanje. Pogoj za to pa je lastniško obvladovanje oziroma to, da tam sedijo poslušni nadzorniki, ki verjetno imenujejo poslušno upravo, meni Lahovnik. Prepričan je tudi, da se tega minister Gašperšič ni spomnil sam, zato bo treba skrbno spremljati, kaj se v Darsu dogaja, saj je le »težko verjeti, da tukaj lobijem denar ne diši«.

V četrtek je namreč spregovoril prvi nadzornik Darsa Robert Ličen, ki je povedal: »Meni je bilo trikrat eksplicitno naročeno, da moram zamenjati predsednika uprave, dvakrat je bil to minister sam.«

Deli s prijatelji