NAGRADE

Dobitnika Prešernove nagrade sta akademik Pavle Merku in pisatelj Vladimir Kavčič

Objavljeno 07. februar 2014 22.01 | Posodobljeno 07. februar 2014 23.04 | Piše: M. U.

Nagrajenci Prešernovega sklada so pesnik Vladimir Kos, akademska slikarka Alenka Sottler, gledališki režiser Jernej Lorenci, režiser Jože Možina, Slovenski tolkalni projekt in igralka Vesna Pernarčič.

Akademik Pavle Merku in pisatelj Vladimir Kavčič. Foto: Igor Zaplatil

LJUBLJANA – Na slovesnosti v Gallusovi dvorani Cankarjevega poteka podelitev letošnjih Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada. Dobitnika Prešernove nagrade sta letos akademik Pavle Merku in pisatelj Vladimir Kavčič.

Pavle Merku je slovenski razumnik in umetnik v najžlahtnejšem pomenu besede, Slovenec po prepričanju in ena najvplivnejših osebnosti kulturnega življenja Slovencev v Italiji, piše v utemeljitvi nagrade. Na svoji poklicni poti je prepletal jezik in glasbo. Vladimir  Kavčič je ena od velikih figur sodobne slovenske književnosti. Čeprav se je kot avtor najobsežnejšega literarnega opusa tega obdobja loteval tudi mladinske proze, drame in radijskih iger, si je svoj prostor v slovenski literaturi izboril z romanom.

Nagrajenci Prešernovega sklada so pesnik Vladimir Kos, akademska slikarka in ilustratorka Alenka Sottler, gledališki režiser Jernej Lorenci, režiser Jože Možina, Slovenski tolkalni projekt (krajše SToP) in igralka Vesna Pernarčič

Proslava z navdihom ideje po preseganju časa z umetnostjo

Prešernova proslava je potekala med idejo o umetnosti kot zoperstavljanju minljivosti in banalnosti ter besedami predsednika upravnega odbora Prešernovega sklada Janeza Bogataja, da se mora tudi institucija Prešernovih nagrad spremeniti, nikakor pa je ne gre ukiniti. Bogataj je v svojem govoru poudaril, da je Prešernov dan državni praznik, ki je še ohranil nekaj obrednosti, saj ne pomeni zgolj obešanja zastav. Po njegovih besedah bi ga morali praznovati v najširšem pomenu besede kultura, tudi ob spoštovanju medsebojnih razlik.

Deli s prijatelji