125 EVROV

Dobil kazen, ker je na facebooku napisal svoje mnenje

Objavljeno 15. januar 2013 10.45 | Posodobljeno 15. januar 2013 10.31 | Piše: S. J.

Pirc Musarjeva meni, da je iskanje kršiteljev volilnega molka na facebooku enako iskanju kršilcev v gostilni.

Nasilje prek facebooka postaja vse bolj priljubljeno (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – Volilni molk velja tudi za facebook in twitter, menda določa slovenska zakonodaja, nanjo pa se je skliceval tudi inšpektorat za notranje zadeve in z 125,19 evra kaznoval Mihaela Toša. Ta je kršil volilni molk, ko je v soboto, dan pred predsedniškimi volitvami zapisal: »Bodi državotvoren/-na in ne voli Pahorja

Kaznovanje fizičnih oseb, ki niso vključene v propagandni stroj organizatorja, je novo, še bolj pa je čudno, da je Toš navedeni stavek objavil na svojem zaprtem profilu, kar pomeni, da inšpektorat sploh ne bi smel ukrepati, saj profil ni bil dostopen celotni javnosti.

Ministrovo za javno upravo je pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami pojasnilo, da volilni molk velja tudi za spletna omrežja.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je pojasnila, da novejša zakonodaja v določbah o prekinitvi javne propagande ne govori o fizičnih osebah, ampak samo o organizatorjih kampanje. 

»Če pa gremo preverjat statuse na facebooku, lahko gremo tudi v gostilno poslušat tamkajšnje razprave,« je Pirc Musarjeva povedala za Večer. Ob tem opozarja, da je inšpektor upošteval starejši zakon in kar naenkrat spremenil prakso.

Deli s prijatelji